Fantasztikus farsangi falatok
Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsang, áll a bál (vagy épp egy jókedvű buli?). Mindenesetre készüljünk néhány finom vendégváróval, ha másért nem, hogy jóllakottan búcsúztassuk a telet, örömmel várjuk a tavaszt, no meg kellő eltökéltséggel veselkedjünk neki a fogyó- és vitaminkúráknak!
Ringlis jégsaláta
Egy szép és ép nagy fej salátát vásárolunk, amelyet megmosunk, leszárogatunk, köröskörül levágjuk a levelek vékony széleit, végül eltávolítjuk a megmaradt vastagabb részeket. A saláta belső, vastagabb részeit másfél-két centi széles és 5-5 centi hosszú csíkokra vágjuk fel. Betesszük a hűtőbe, hogy friss maradjon.
Az öntethez sózott, apró ringlit veszünk – olívaolajban, konzervként vagy üvegben lehet megvásárolni –, kiemeljük a javát az olajból, és villával összetörjük csaknem pépesre. Néhány szép példányt félreteszünk. A pépesre zúzott ringliket összekeverjük a saját olajuk egy részével, hogy kellemesen selymes állagúak legyenek, majd elosztjuk a jégsalátán. A maradék ringlis olajos öntettel enyhén meglocsoljuk a salátát, és feldíszítjük az egészben hagyott sós halgyűrűkkel. Higgyék el, nagy hasznát veszik a farsangi összejövetelek idején, különösen egy pohár jéghideg, száraz pezsgővel elkísérve!
Virsli köntösben
Ez a fogás egy kicsit több rákészülést igényel: fél csomag élesztőt (2,5 dekát) vagy egy csomag porélesztőt, vagyis szárítottat is használhatunk, amit felfuttatunk 1 deci langyos, enyhén cukros tejben. Közben összekeverünk 15 deka finomlisztet és ugyanennyi réteslisztet, belemorzsolunk 3 deka vajat vagy margarint, beleszórunk 1-1 mokkáskanál sót és kristálycukrot, és egy kis fészket mélyítve a közepébe beleöntjük az élesztős tejet, majd összedolgozzuk.
Hozzáadunk még 1 deci langyos tejet, bedagasztjuk, és langyos helyen, letakarva, kb. 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és négyszögletűre, illetve 3 centi vastagra kinyújtjuk. Derelyevágóval vagy belisztezett késsel 3 centi széles csíkokra szabjuk, és az egyik felét megkenjük 1 tojássárgájával, ettől tapad rá szorosabban a virslire. Tíz darab virslire úgy tekerjük fel a tésztát, hogy a tésztaszélek kissé takarják egymást, figyelve arra, hogy a virsli sehol ne látszódjon ki.
Olajjal enyhén kenjünk ki egy tepsit, sorakoztassuk fel benne a bebugyolált virsliket, kenjük meg a tetejüket 1 tojássárgája és 2 evőkanál tejföl keverékével. Kelesszük még vagy 10 percig, letakarva a tepsiben, és előmelegített sütőben, közepes lánggal, kb. 15 percig süssük világos piros ropogósra.
Férfitorta három színben
Engedjünk fel szobahőmérsékleten 40 deka mélyhűtött leveles tésztát, majd osszuk fel három egyenlő részre. Mindhárom lapot egy enyhén belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki fél centi vastag, kerek lappá. Helyezzünk rá egy közepes tortakarika-formát, és szabjuk ki a tésztát. Fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg 1 felvert tojással, és egy-két helyen szurkáljuk meg villával. Előmelegített sütőben, a közepesnél kissé erősebb lángon, kb. 12-15 percig süssük, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk, hadd hűljön ki.
Közben villával törjünk át egységes állagúvá 1 kiló krémtúrót, majd keverjük ki 10 deka vajjal, 20 deka tejszínes krémsajttal és 2 tojássárgájával. Fűszerezzük 2 evőkanál mustárral, 1-1 csapott kiskanál őrölt fekete borssal, és sózzuk meg kedvünkre. Adjunk még hozzá 1 fej apróra vágott vöröshagymát, 2 gerezd présen átnyomott fokhagymát, majd ezt az ízes túrókrémet szintén osszuk fel három egyenlő részre.
Az első adag krémet keverjük össze 1 evőkanál sűrített paradicsompürével, 1 kiskanál csemege pirospaprikával és 1 húsos, apróra vágott paradicsompaprikával, ezektől kellemesen piros színe lesz. A második adagot 1-1 csokor frissen aprított petrezselyemzölddel és metélőhagymával színezzük, majd adjunk még hozzá 1-1 evőkanálnyi kaprot és zellerzöldet, ugyancsak finomra metélve. A harmadik halom túrót hagyjuk fehéren.
Ezután töltsük meg a tortát. Az első, és egyben alsó tortalapot kenjük meg a piros túrókrémmel, erre fektessük a második tortalapot, és kenjük meg a zöld színű túróval, borítsuk be a harmadik tortalappal, és a torta tetejét, valamint az oldalát kenjük be a fehéren hagyott túrókrémmel. A tetejét 3-4 szelet ék alakúra szabott, tölcsérré tekert pármai sonkaszelettel díszítsük, és – ha maradt még – habzsákból kinyomott túrókrémmel. Jó hideg világos sört ajánlunk hozzá!
Járay Mari