Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mindennapi_kenyerunk

Mindennapi kenyerünk

Idén negyedik alkalommal kapott lehetőséget a Jókai Mór Német Nemzetiségi és Általános Iskola, hogy tematikus kiállítás keretében adjon ízelítőt a komplex művészeti és német nemzetiségi osztályaiba járó diákok tevékenységéből. Ez alkalommal az étkezéskultúra, valamint az ahhoz kapcsolódó képi és tárgyi világ szolgáltatta a témát.

„Ne játssz az étellel, Afrikában ezért ölni tudnának!” – szól a sokak által közhelyesnek tartott és több okból is idejétmúlt mondat. Nem kell dokumentumfilmeket néznünk, vagy több ezer kilométert utaznunk ahhoz, hogy szegénységgel találkozzunk, Magyarországon is egyre többen szenvednek „Afrika-szindrómában”. Pontos adatokat nem tudunk, csak becsléseket: hazánkban minden ötödik gyermek éhezik – miközben minden hatodik túlsúlyos.
A Jókai Mór Német Nemzetiségi és Általános Iskola „Mindennapi kenyerünket…” című kiállításán a Jókai Klubban a diákok képekben mondanak nemet a helytelen táplálkozásra. A megnyitón egy, a tárlatról szóló totót tölthettek ki a tanulók, aminek megoldásához szükség volt az alkotások alapos megfigyelésére.
„Iskolánkban szerencsére nincsenek éhező gyerekek, de fontos, hogy diákjaink empátiával forduljanak a szegény családok felé. A képek játékosan jelenítik meg az étkezési szokásokat, miközben felhívják a figyelmet a táplálék fontosságára” – mondta Hellnerné Nádor Ildikó, a Jókai igazgatója, aki elárulta, hogy néhány alkotás eddig az iskola ebédlőjének falát díszítette. A kiállított képeket Szalma Ágnes rajztanár válogatta össze.
A művek különböző technikákkal készültek, és mindnek külön története, mondanivalója van. „Miután megkaptuk a feladatot, azonnal elhatároztuk, hogy valami különlegeset kell létrehoznunk. Reklámújságból vágtuk ki az ételeket, majd ezekből embereket formáztunk. Munka közben belegondoltam abba, most hány velem egykorú gyerek éhezhet…” ¬– magyarázta a húscafatos, dinnyefejű ember megszületését az ötödik osztályos Maja. Azt is hozzátette, hogy már sokkal jobban értékeli a helyzetét, mint azelőtt.
A Hegyvidéket gazdag kerületnek, polgárait döntő többségében jómódúnak tartják, de sajnos itt is akadnak szegénységben élők. Az önkormányzat nagy figyelmet fordít a szociálisan rászoruló emberekre. A családsegítő szolgálat például minden évben nyaralást, ünnepségeket, összejöveteleket szervez a nehéz sorsú gyerekeknek, akik az ilyen alkalmak során életre szóló barátságokkal, feledhetetlen élményekkel gazdagodnak. Ezek a fiatalok szinte együtt nőnek fel, sokuk a városmajori játszótér helyett immár a nemrég nyílt Ifjúsági Klubban töltik a szabad idejüket, ahol társaiknak és a már barátoknak számító szociális munkásoknak mesélhetnek gondjaikról, bajaikról.

BM

A kiállítás február 12-ig látogatható Cím: Jókai Klub, XII., Hollós út 5.