Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvideki_roplabdasiker_Olaszorszagban

Hegyvidéki röplabdasiker Olaszországban

Az utóbbi időszak legnagyobb magyar röplabdasikerét érte el decemberben a XII. kerületben működő Központi Röplabda Akadémia U17-es csapata. A hegyvidéki lányok Olaszország egyik legrangosabb korosztályos tornáján, a Biellában megrendezett hagyományos Bear Wool Volley Cup versenyen állhattak fel a dobogó második fokára.

Egyre jobb eredményeket ér el a hegyvidéki székhelyű Központi Röplabda Akadémia (KRA), amelynek iskolai alapokról építkező utánpótláscsapatai rövid idő alatt beverekedték magukat a korosztályos bajnokságok legjobbjai közé. Mindez egyértelműen a három lábon álló KRA-klubmodellnek köszönhető, amely az akadémiai, illetve a profi képzés „előszobájaként” tekint a kerületi oktatási intézményekben tavaly elindított edzésprogramra.
Jó úton jár a KRA, amit mi sem bizonyít jobban, mint az olaszországi Biellában elért siker. A hazai röplabda-társadalom mellett a nemzetközi sportközvélemény is felkapta a fejét, hiszen a magyar röplabdasport jelenlegi helyzetét figyelembe véve a hegyvidéki lányok kisebbfajta csodát hajtottak végre, amikor Olaszország három legnagyobb utánpótlásversenyének egyikén, a Bear Wool Volley Cupon a második helyet szerezték meg a huszonnégy csapatos mezőnyben.
A tavalyi versenyre pénzhiány miatt nem utazott el a gárda, így nem ismerte a rá váró körülményeket. „A részvételhez szükséges közel másfél millió forintos költséget a szülők segítségével tudtuk kigazdálkodni. Mindenképpen megérte az áldozatvállalás, hiszen közel száz erős, minőségi együttes játékát tanulmányozhattuk a tornán.
Tanulságos volt, mert az ott látott modern játékrendszereket, stílusokat itthon egyelőre csak elvétve alkalmazzák” – beszélt a szakmai előnyökről Foki Róbert, az együttes edzője. Mint mondta, feltétlenül szerettek volna bejutni a legjobb nyolc közé, a csapat vezetői azonban a döntőt sem tartották elérhetetlennek.
„Rengeteget gyakoroltunk, biztosak voltunk abban, hogy ha éles helyzetben képesek vagyunk megismételni az edzéseken begyakorolt figurákat, sokáig juthatunk. Figyelmet fordítottunk a mentális felkészítésre is, elmondtuk a játékosoknak, hogy ezúttal nemcsak az akadémiát, hanem egész Magyarországot képviselik. Szerencsére felnőttek a feladathoz, végig éreztem bennük a győzni akarást, minden meccsre úgy mentek ki, hogy jobbak az ellenfélnél” – mesélte a szakember.
A KRA az első selejtezőcsoportot simán megnyerte, ráadásul összesítésben is csak a későbbi győztes olasz gárda előzte meg. Ezután még egy csoportkör következett, majd a legjobb négy között egyenes kieséses rendszerben folytatták, ahonnan egészen a döntőig menetelt a csapat. Bár arra a bizonyos „i”-re végül nem sikerült feltenni a pontot, a vezetőedző mégsem szomorú, hiszen a lányok bebizonyították, hogy idegen környezetben, sokkal több pénzből és jobb körülmények között készülő riválisok ellen is lehet keresnivalójuk.
„Nagy fegyverténynek tartom, hogy ilyen jól alkalmazkodtunk a körülményekhez, ami egyáltalán nem volt egyszerű feladat – mondta Foki Róbert. – Itthon jobbára tornatermekben játszunk, Olaszországban viszont egy hatalmas csarnokban rendezték a versenyt, ahol a pálya mögött húsz-, oldalt pedig tízméteres sávot szabadon hagytak. A körítés is szokatlan volt, a hangulatfelelősök végig hullámoztatták, táncoltatták és énekeltették a szépszámú közönséget. Kicsit újra kellett tanulni a játékot, hiszen ilyen közegben – ez nem túlzás – még a labda is másképpen pattog.”
Az edző további jó hírekről is beszámolt. A siker hatására alaposan megnőtt a KRA ázsiója, külföldi menedzserek már odakint több helyre meghívták a csapatot. Bár a 2012-es versenynaptár csak most alakul, az biztos, hogy a KRA-utánpótlás februárban Szerbiában játszik, júniusban egy nyári kupán vesz részt Olaszországban, míg júliusban újabb szerbiai torna következik.

ká.