Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kulondij_a_Tamasinak

Különdíj a Tamásinak

„Vándorélet” – Liszt Ferenc nyomában címmel zenei-műveltségi vetélkedőt szervezett a Jeunesses Musicales Egyesület a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. A kárpát-medencei középiskolák részvételével megrendezett versenyen a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium ötfős csapata elnyerte a zsűri különdíját.
A XIX. század egyik legjelentősebb zongoravirtuózának, karmesterének és zenepedagógusának művészeti, illetve közéleti tevékenységét, valamint élete meghatározó állomásait felelevenítő vetélkedő kilenc internetes fordulója egy-egy vele kapcsolatba hozható várost állított a középpontba. A versenyzők minden héten más teszt- és kreatív feladatokat kaptak, amelyeket Alain Walker háromkötetes életrajzi munkája alapján állítottak össze a szervezők. Nehezítésképpen a feladványokat is „eldugták”, a heti kérdéssort az interneten kellett megkeresniük a csapatoknak – mesélte a tamásis diákokat felkészítő Ollé-Deutsch Csilla pedagógus.
A legérdekesebb feladatnak a novellaírás bizonyult, a gyerekeknek a H-moll szonátát kellett leírniuk az irodalom eszközeivel. A Tamási csapata ötletes megoldást választott, az öt zenei témát ugyanis a tagok a saját személyiségükkel ruházták fel. Ráadásképpen egy fotókból és videobejátszásokból álló werkfilmet is készítettek, amelyben a verseny folyamatát mutatták be.
Az egyéni látásmód végül elnyerte jutalmát, mert bár a csapat nem jutott be a budapesti nagydöntőbe – a 135 magyarországi, illetve határon túli induló között a 21. helyen végzett –, a verseny különdíja a Hegyvidékre került. A siker értékét növeli – hangsúlyozta Ollé-Deutsch Csilla –, hogy a tanulók szinte minden feladatot egyedül oldottak meg, ami nagy szó, hiszen a többiek bevallottan igénybe vették a felkészítő tanárok segítségét.

M.