Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kötelezővé vált az energetikai tanúsítvány

Január elsejétől már csak energetikai tanúsítvánnyal lehet értékesíteni az ötven négyzetméternél nagyobb lakásokat. A vásárlók így az eddigieknél jóval pontosabb képet kaphatnak arról, mennyire olcsó, vagy éppen drága a kiválasztott ingatlan fenntartása az energiafelhasználás hatékonysága alapján.

Ez évtől már nemcsak új, hanem minden meglévő, ötven négyzetméternél nagyobb lakás tulajdonjogváltásánál, illetve egy évnél hosszabb bérbeadása esetén is kötelező energiatanúsítványt készíttetni. Az erre vonatkozó kormányrendelet egy európai uniós direktíva alapján született, amely sokkal szigorúbb energetikai követelmények bevezetését, az energiafogyasztás és a környezetszennyezés jelentős csökkentését irányozza elő.
„Az energiatanúsítvány egy mértékadó eszköz, olyan közirat, amely az épület energiafelhasználásának hatékonyságát mutatja meg – foglalta össze az új tanúsítási rendszer hatásait Balassa Béla építészmérnök. – Rámutat a társasház, illetve a lakás hőtechnikai és épületgépészeti hiányosságaira, problémáira, ezáltal szakértő javaslatokat fogalmaz meg az energiamegtakarítás komplex lehetőségeire. Bevezetése alapjaiban változtathatja meg az ingatlanvásárlás és -forgalmazás eddigi szokásrendszerét: az alacsony energiafogyasztás értékké válik, és ez megjelenik az ingatlanok árában is.”
Az energetikai tanúsító szakember szerint az eladónak és a vevőnek egyaránt elemi érdeke lesz az ingatlan minél kedvezőbb energetikai osztályba sorolása, illetve ennek érdekében a lakás korszerűsítése. Az utólagos hőszigetelés – a választott technológiától függően – egy átlagos ház árának csak a 2-5%-át teszi ki, ugyanakkor ezzel az értéknövelő beruházással akár a felére csökkenthető a teljes fűtésszámla. Az energiamegtakarítással három–öt év alatt megtérülhet a hőszigetelés költsége, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a fejlesztéssel esztétikailag is vonzóbb lesz az épület.
A Belügyminisztérium álláspontja szerint a szabálysértési hatóság ötvenezer forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki, amennyiben az eladó nem állíttatja ki a lakás energiatanúsítványát, ezzel ugyanis nem tesz eleget a jogszabályban előírt bejelentési, adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettségének. Ám nemcsak a hatóság, hanem a potenciális vevők miatt is érdemes elkészíttetni az okmányt, akik egyre inkább szeretnék tudni, mennyibe kerül majd az általuk kinézett ingatlan fenntartása – választásukat tehát nagyban befolyásolhatja a jó energetikai besorolás.
Balassa Béla elmondta, hogy az energiatanúsítvány elkészítésének költsége egy 50-100 négyzetméteres lakás esetében általában 20-40 ezer, egy közepes méretű családi háznál pedig 30-50 ezer forint körül mozog, de az ár sokféle tényezőtől függ, a járulékos költségek miatt az említett összegekhez képest kevesebbe és többe is kerülhet a szakértői munka. A legkedvezőbb árakat úgy lehet elérni, ha a tulajdonos maga szerzi be a szükséges építészeti dokumentumokat (alaprajzot, homlokzati rajzokat, metszeteket, rétegrendet), valamint a műszaki leírást a gépészeti rendszerről; a helyszíni szemle azonban a beazonosítások miatt csak új lakás tanúsításánál úszható meg. A költségek jelentősen csökkenthetők úgy is, ha egy társasházban a tulajdonosok összefognak, és egyszerre készíttetik el lakásaikra a tanúsítványokat.

z.

Az energetikai tanúsítvány kiállítására jogosult szakértők listája megtalálható a Magyar Mérnöki Kamara, valamint a Magyar Építész Kamara honlapjain: www.mmk.hu, illetve www.mek.hu.