Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bodzafa1

Bodzafa: „kis patika a falunkon”

A fekete bodza (latin nevén: Sambucus nigra) a sokféle bodza közül a legismertebb. Népies nevei: bocfa, bojza, csete. Tenyérnyi, csontszínű virága országszerte nyílik a nyár elején, mézes illata szinte az évszak egyik szimbólumának számít.
Magas cserje vagy alacsony fa formájában fordul elő. Bogyós termése édes-savanykás. A magyar néphit varázslatos erőt tulajdonít a növénynek, a megfigyelések szerint még időjóslásra is alkalmas: ha gyümölcse megérett, de még egy-két virág található az ágain, akkor hosszú télnek nézünk elébe.
Már a görögök és a rómaiak is ismerték. A középkorban nagy volt a becsülete, a németek szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől és más bajoktól. Szent növénynek hitték, ami véd minden földi baj ellen.
Méliusz Juhász Péter a következőkre javallta a bodzát: „Ha tavasszal az bimbóját megészöd, hasat indít. Ha borban megfőzed az bodza levelét, bimbóját és megmézelőd, hideg, száraz hurutot gyógyít. Az bodza gyökerét megfőzzed és egy kis pohárkával gyakorta iszod ezt reggel és estve, nyilvánossággal az vízkórságot meggyógyítja…”
Régóta tudjuk: fűben, fában orvosság! A bodzavirág forrázata nyugtatja a lelket, az idegeket, és altató hatású. A cigányok „jótevő fának” is nevezték, mert minden „porcikája” sokat ér. Vadnai József írta 1811-ben: „Egy jó nagy bodzafa egy kis patika helyett lehet falunkon.”

Járay Mari

Bodzapezsgő

Szedjünk le (lehetőleg védett helyről) 15-20 darab méretes bodzavirágzatot, és tegyük egy mélyebb, hatalmas uborkásüvegbe. Adjuk hozzá 4 citrom kifacsart levét, 2 evőkanál fehérborecetet és 70 deka kristálycukrot.
Forraljunk fel 4 liter vizet, és öntsük egy nagy edénybe, amihez adjunk 2 liter csapvizet. Folytonos kevergetés közben oldjuk fel benne a cukrot, majd tegyük bele a bodzavirágot, alaposan keverjük össze, és fedjük le fedővel. Másfél-két nap elteltével az edény tartalma erjedni kezd (borélesztővel a folyamat segíthető). A folyadékot további 4-5 napig erjesszük, majd szűrjük le.
Ezután töltsük vastag falú, erős, jól záródó, csatos üvegekbe. Hűvös helyen tároljuk, akárcsak a valódi pezsgőt. Hónapokig eláll. Jól lehűtve, jégkockával, citromkarikával kínáljuk!Bodzafa2

Ha még nem tudná…

- A bodza bogyója gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat, valamint antociánokat (szambucint) rejt magában. C-vitamin-tartalma duplája a citrusfélékének!

- Vigyázat! A friss bodzatermés nyersen, illetve a kéreg és a levelek nagyobb mennyiségben fogyasztva émelygést, hányást okozhatnak. A bennük rejlő cián-glikozid miatt – a koncentrációtól függően – akár mérgező hatású is lehet, például a bogyójából főzött lekvárban.

- Jótékonyan hat a légutakra, vér- és vesetisztító. Kiváló a reumás bántalmak ellen, lázcsillapításra, vizelethajtásra.

- A virágjából készült teát egész évben fogyaszthatjuk, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként is beválhat. A bogyójából zömmel lekvárt főznek, de szörpként, szirupnak, vagy más gyümölccsel házasítva is jó.

- A bodzavirág borban áztatva muskotályos ízűvé válik. Bogyójából bort és pálinkát is készítenek.

- A bodzavirágot vízben áztatva bodzavizet kapunk, amit sokféleképpen használhatunk, így a zsíros arcbőr megtisztítására, szemborogatásra, szájöblítőként is. A krémje ránctalanít. Készül belőle borotválkozás utáni szer, arc- és szemfrissítő lemosó is.