Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyelvvizsga után Európa-bajnoki 14. hely

Böröcz Bianka a magyar színeket képviselte a Nyizsnyij Novgorodban rendezett ritmikus gimnasztika junior Európa-bajnokság egyéni csapatversenyében. A Hegyvidék SE tizenöt éves sportolója buzogánygyakorlatával a harmincnégy induló között az előkelő tizennegyedik helyet szerezte meg. Sikere értékét növeli, hogy a versenyzők többségével ellentétben felkészülését nem segítették orosz szakemberek.

Jövőre összejöhet az első osztály

Nagy reményekkel vágott neki a nemrégiben befejeződött bajnokságnak a Hegyvidék–YBL WPC: a XII. kerületi vízilabdacsapat a tavalyi harmadik hely után mindenképpen szeretett volna feljutni a legjobbak közé. Végül nem sikerült a bravúr, mégsem szomorkodnak a pólósok, ahogyan Köllő Attila vezetőedző fogalmazott, az ellenfelek lehetőségeit figyelembe véve a negyedik hely elérésével erőn felül teljesített a csapat.

Semmelweis-napi kitüntetések

Méltán lehet büszke a fenntartó önkormányzat a hegyvidéki egészségügyi ellátórendszerre és a benne dolgozókra, hiszen a legfrissebb adatok szerint a XII. kerület lakóinak általános egészségi állapota a legjobbak között van az országban. Az idei Semmelweis-napi hagyományos ünnepségen egy háziorvost és egy nyugalmazott ifjúsági védőnőt tüntettek ki.

Tűzgyújtási tilalom

A száraz, meleg időjárásra való tekintettel az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága. A Budapesten is érvényes tilalom a közút és vasút menti fásításokra, valamint a kijelölt tűzrakó helyekre, illetve a parlag- és gazégetésre is vonatkozik.

Orbáncfüvek a kertben és a réteken

Az orbáncfűfélék nemzetségének fajai meghódították a világot, így megtalálhatók a kerületben is, kis tisztásokon, a kevésbé bolygatott réteken. Sárga virágaik szinte egész nyáron nyílnak. A nemes rokonok a kertekben élnek, ahol elsősorban virágzó talajtakaróként és sziklakerti növényként közkedveltek.

Könnyű nyári estebédek

Nyári estéken nagyon jól tud esni egy-egy ízletes sült zöldségekkel, esetleg egy könnyű desszerttel megkoronázva. Erre gondolva adunk ezúttal ötleteket gyorsan elkészíthető fogásokhoz.

Hegyvidéki városrészek - Orbánhegy

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. Az Orbánhegy legfőbb történelmi nevezetessége a Mátyás király által építtetett vízvezeték, amely egykor a svábhegyi források vizét hordta a budai várba.

"S a hegyről egyre omlott alá az ár"

Napjainkban sokszor érezzük kiszámíthatatlannak az időjárást, értetlenül állunk a hirtelen jött lehűlések, a váratlanul ránk törő jégesők előtt. Panaszkodunk és emlékezni vélünk, hogy régen nem volt ennyire szeszélyes az idő. Pedig a múltban is történtek hasonlók, amire példaként az egyik legpusztítóbb vihart idézzük fel, ami valaha a kerületet érte.

Korea bemutatkozott

Világ körüli útjának egyik kiemelt európai állomásaként a MOM Kulturális Központban mutatkozott be a magyar közönségnek a dél-koreai Chung-Ang Egyetem küldöttsége. A távol-keleti ország szellemi sokszínűségét, a mindenhol ismert és elismert koreai karatét, a különleges táncokat és zenei stílusokat felvonultató díszelőadás a szándékok szerint hozzájárul a két ország kulturális kapcsolatainak erősítéséhez.

Múzeumok Éjszakája a Hegyvidéken

A Múzeumok Éjszakája igazi sikertörténet, évről évre mind többen igyekeznek minél több helyre eljutni a rendelkezésre álló néhány óra alatt. Az óriási érdeklődésre való tekintettel az idén is két éjszakára bontották a programokat: a fővárosi múzeumok június 16-án, a vidékiek egy héttel később, június 23-án várták a látogatókat. Budapesten voltak olyan helyszínek, ahová csak háromórás várakozás után – vagy még akkor sem… – lehetett bejutni. Természetesen a Hegyvidék ezúttal sem maradhatott ki, alább az itteni történésekre koncentráltunk.

Gyógyulásunk tőlünk is függ

Az orvos-természetgyógyász Eőry Ajándok volt a Barabás Villa Ismeretlen ismerősök című sorozatának nyári szünet előtti utolsó vendége. A háziasszony, Kondor Katalin egyebek mellett arról faggatta a hatvanhat éves gyógyítót, miként került kapcsolatba a kínai orvoslással, illetve hogyan fogadják eredményeit a nyugati gyógymódokban hívő orvosok. A következőkben ezekből a kérdésekből válogattunk.

„Az ember legyen lokálpatrióta!”

Ráday Mihály neve generációk számára egyet jelent a városvédő műsorokkal, Unokáink sem fogják látni című, emlékezetes sorozatát máig hiányolják a nézők. Munkáját a közelmúltban dr. Gerő László-díjjal ismerte el az újságírószakma. A hetvenéves művészettörténésszel, film- és televíziós operatőrrel, rendezővel mégis inkább másik nagy szerelméről, a filmekről, valamint az értékek változásáról beszélgettünk.

Miért ilyenek a kamaszok?

Buglyó Emese a kilencedik évfolyamot kezdi meg szeptemberben a Városmajori Gimnáziumban – ennyiben épp olyan, mint a legtöbb kortársa. Amiben viszont eltér, hogy a Terézanyu Pályázat 2012 irodalmi versenyen a Richter különdíját díját nyerte el novellájával, amelyben arról ír, miért is olyanok a kamaszok, amilyenek.

Gólyalábazás és közös tánc

A gyerekek szüleikkel közösen játékos versenyeken mérték össze tudásukat a Zugligeti Általános Iskolában rendezett hagyományos tanévbúcsúztató családi sportnapon. A program zárásaként mindenki hivatalos volt az estébe nyúló kerti partira, amelyen a Zugligeti Daddy Shadows együttes szolgáltatta a talpalávalót.

Szociális munkát végeztek a városmajori diákok

Két évvel ezelőtt az országban elsőként a Hegyvidéken indult el a középiskolásoknak szóló önkéntes szociális munka program, amelynek keretében az önkormányzati fenntartású intézmények tizenegyedikes tanulói egy hetet tölthetnek el egy rászorulókat segítő intézményben. A kezdeményezés rendkívül sikeres, amit az is jelez, hogy folyamatosan nő a jelentkezők száma.

"Ez a hivatás örök szerelem"

A 2009-ben alapított Bárczy István-díjjal a Budapest Fővárosi Közgyűlés a közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársait ismeri el, akik kiemelkedő teljesítményükkel hosszú éveken át hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához és képzéséhez. Idén, egyetlen pszichológusként, Szöllősiné dr. Vári Zsuzsa, a XII. kerületi Nevelési Tanácsadó igazgatója is átvehette az elismerést. A díjazottal beszélgettünk.

Táncünnep a diáknapon

Hagyomány az Arany János iskolában, hogy a hivatalos évzárót megelőző diáknapon az alsó tagozatosok nagyszabású táncgálával búcsúznak el a tanévtől. Így volt ez az idén is, a gyerekek látványos programmal örvendeztették meg a közönséget.

Portugál nap előadásokkal és capoeirával

Az országban egyedüliként heti tizennégy órában az előkészítő nulladik évfolyamon portugálul tanulhatnak a Tamási Áron iskola diákjai. Az oktatás részeként az intézmény rendszeres ismeretterjesztő programokat szervez, legutóbb a portugál anyanyelvű országok napjának adott otthont.

Átalakítaná a kerület a fővárosi dugódíjterveket

Ha a fővárosi dugódíjat a jelenleg ismert zónahatárokkal vezetnék be, jelentősen romlana a hegyvidékiek életminősége – derül ki abból az állásfoglalásból, amit a kerületi önkormányzati képviselők fogadtak el. A június végi testületi ülésen napirendre került a hegyvidéki rendőrkapitányság tavalyi munkájának értékelése, a szenvedélybetegek nappali ellátásának bevezetése, valamint a népszerű Tamási Áron iskola maximális tanulólétszámának bővítése is.

Intézményfelújítások a nyári szünetben

A szokásoknak megfelelően idén is a szünidőre időzítette az oktatási intézményeket érintő karbantartási munkák elvégzését az önkormányzat. Szerencsére nincs szükség komolyabb átalakításokra, illetve átfogó felújításokra, a korábbi évek fejlesztéseinek köszönhetően az épületek általános állapota megfelelőnek mondható.

Másfél milliárd forint támogatás négy év alatt

A Hegyvidéki Önkormányzat 2008 óta 1,568 milliárd forint támogatást nyert el, nagyrészt európai uniós pályázatokon. Ennek eredményeképpen összesen csaknem 5,5 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre a kerületben.

Ne halogassuk az úti okmányok kiváltását!

A tapasztalatok szerint sokan az utolsó pillanatra hagyják a külföldi nyaraláshoz szükséges okmányok kiváltását, alaposan megterhelve ezzel a családi költségvetést. A soronkívüliségnek ugyanis ára van, a huszonnégy órán belül kiállított útlevélért alapesetben több mint negyvenezer forintot kell fizetni.