Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Korea_bemutatkozott1

Korea bemutatkozott

Világ körüli útjának egyik kiemelt európai állomásaként a MOM Kulturális Központban mutatkozott be a magyar közönségnek a dél-koreai Chung-Ang Egyetem küldöttsége. A távol-keleti ország szellemi sokszínűségét, a mindenhol ismert és elismert koreai karatét, a különleges táncokat és zenei stílusokat felvonultató díszelőadás a szándékok szerint hozzájárul a két ország kulturális kapcsolatainak erősítéséhez.

Februárban nyitotta meg kapuit a Csörsz utcában a közép-európai régió első Koreai Kulturális Központja, amely az eltelt alig öt hónap alatt számos különleges programmal örvendeztette meg a távol-keleti kultúra szerelmeseit. A hetente jelentkező filmvetítések, az állandó kiállítások, valamint a folyamatosan zajló, többnyire ingyenes tanfolyamok – a legnépszerűbbek a nyelvoktatás, a taekwondo-edzés, a főzőórák és az új kedvenc, a papírhajtogatás – mellett rendszeresen szerveznek különleges kulturális eseményeket, amelyek a remények szerint hozzájárulnak a koreai életfilozófia és a művészetek még jobb megismertetéséhez.
A koreaiak igyekeznek minél több hazai produkciót Magyarországra csábítani. Ennek egyik első jele a szöuli Chung-Ang Egyetem előadóművészeinek meghívása, akik egy világ körüli kulturális roadshow keretében látogattak el a Hegyvidékre. A MOM Kulturális Központ színháztermében megtartott díszelőadás látványos taekwondo-bemutatóval kezdődött, a harcművészek egy zenére végrehajtott, töréstechnikából és formagyakorlatokból összeállított performanszot mutattak be.
A továbbiakban a zenéé és a ritmusé volt a főszerep: előbb a 2AM fiúcsapat Ez a dal és az Arra a napra emlékezve című slágereinek feldolgozásai hangzottak el, majd a népi hitvilágból eredeztethető, a táncot és dallamot összefogó pangut-koncert következett. Nagyrészt húros hangszerekre írt műveket szólaltatott meg a CAU szaxofonkvartett, míg a világ egyik legdinamikusabb zenéjének tartott, a nagy hangerőre és az ütemes zenére építő samulnori az ősi koreai ütőhangszeres hagyományokat elevenítette fel.
Zárásként a lényegesen békésebb Ariranggal ismerkedhetett meg a MOM közönsége. A szájhagyomány útján terjedő, mára az egyik legismertebbé és legkedveltebbé váló koreai népdal, a hétköznapi emberek mindennapi örömeit és bánatát megjelenítve, a koreai emberek egységét, összetartozását erősítette a japán megszállás alatt. A koreai művészek az előadással – szándékaik szerint – egyúttal a magyar és a koreai nép barátságát is kifejezték.Korea_bemutatkozott2

-sm-