Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyogyulasunk_tolunk_is_fugg

Gyógyulásunk tőlünk is függ

Az orvos-természetgyógyász Eőry Ajándok volt a Barabás Villa Ismeretlen ismerősök című sorozatának nyári szünet előtti utolsó vendége. A háziasszony, Kondor Katalin egyebek mellett arról faggatta a hatvanhat éves gyógyítót, miként került kapcsolatba a kínai orvoslással, illetve hogyan fogadják eredményeit a nyugati gyógymódokban hívő orvosok. A következőkben ezekből a kérdésekből válogattunk.

Sokféleképpen titulálták már: szegények orvosa, a magyar akupunktúra atyja, csodadoktor, hajléktalanmentő, a fokhagymás doki. De miért kapta különösen csengő nevét? – kezdte a beszélgetést Kondor Katalin.

– Nemcsak az én nevem különleges, van egy Karácsony nevű bátyám is. A negyvenes években divat volt olyan nevet adni a gyerekeknek, amit nem lehet idegenre lefordítani, így lettem Ajándok. Bár volt, hogy ennek köszönhetően más nevet is kaptam – amikor a hajléktalanok elneveztek Ajándokinak…

Tényleg fokhagymát ad pénz helyett a kéregetőknek?

– Persze, hisz’ azzal többet segítek nekik, gondoljon csak a fokhagyma vértisztító, fertőtlenítő hatására, amire ezeknek a szerencsétleneknek igazán komolyan szükségük van!

Az akupunktúra népszerűsítésével lett híres, és ami ennél is különösebbnek számít, másoddiplomásként, felnőtt fejjel kezdett orvosi tanulmányaiba.

– Biológusként szereztem az első diplomámat, tizenöt évig voltam gyógyszerkutató, de régi vágyam volt, hogy megismerkedjem az akupunktúrával. Nálunk erről akkoriban csak olvasni lehetett, nem tanították – érdekes, hogy a Szovjetunióban igen, csak reflexológiának hívták, mintha köze sem lenne a kínaiakhoz, akiket nem szerettek. Negyvenkét esztendősen ültem be az orvosin az iskolapadba, ötvenévesen lettem orvos, hat év múlva háziorvos. Miközben az egyetemre jártam, meghívtam Magyarországra olyan neves kínai orvosokat tanítani, akik a háromszáz (!) legjobb között vannak, mind sokadik generációs orvosok. Folyamatosan figyeltem őket munka közben, tanultam tőlük. Tudta egyébként, hogy miközben nincs tudomásunk arról, hogyan fedezték fel az akupunktúrát, nekünk, magyaroknak, közünk lehet hozzá? Azt tapasztaltam ugyanis, hogy Kínában úgy tartják, tőlünk tanulták az elődeik.

Mit lehet vele meggyógyítani?

– A rákon kívül minden funkcionális betegséget. Bár nemrégiben rájöttem, hogy korai stádiumú rákos daganat is diagnosztizálható és gyógyítható akupunktúrával! Ez ugyanis nem más, mint az energiaáramlás elakadása: az egyik ponton többlet lesz, a másikon hiány. Ám a gyógyításhoz nemcsak a tűkre, az agy segítségére is szükség van.

Testtérképpel meg lehet mutatni, hogy melyik betegséget milyen lelki baj okozta. Ennek felfedezőjét azért támadták, mert ha a lelki bajokat orvosoljuk, nem lesz szükség operátorokra, gyógyszerekre…

– Így igaz! Üzleti érdek áll a háttérben.

Ön szerint az akupunktúrával az abortuszok száma is csökkenthető. Sokan nézték már őrültnek?

– Meglehet, pedig igaz: két tűszúrással megszelídíthető a gondolkodás, és máris kevesebben akarják eldobni még meg nem született gyereküket. De a gondolkodásra gyakorolt hatást egy hajléktalan esetében is megtapasztaltam. Szóltak, hogy egy otthontalan ember öngyilkos akar lenni, odamentem hát, és megkérdeztem tőle, engedi-e, hogy megszúrjam a fülét. Csodálkozott ugyan, de nem különösebben érdekelte, és hagyta. Néhány perc múlva azt kérdezte, tudom-e, hogy felemás zokni van rajtam. Lenéztem, láttam, hogy tényleg, de azt is tudtam, hogy már nem lesz baj – és valóban nem lett.

Azt mondják, a betegségünkhöz ugyanúgy közünk van, mint a gyógyulásunkhoz.

– Ez így van! Én is magam ellen dolgozom, például a meridián tornával, mert annak segítsége nyomán kevesebb lesz a betegem, de a fő célom úgyis az, hogy egészséges, erős nemzetünk legyen. Hiszem és látom, hogy ha valakiben felbuzog az életösztön, az meg is gyógyul!

Jandó Erzsébet

Dr. Eőry Ajándok 1996 óta foglalkozik a rákbetegek alternatív gyógyításának lehetőségével. Jelenleg háziorvos a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál. Műszerekkel mérte be a világon elsőként 1969-ben az emberek, négy évre rá pedig a növények akupunktúrás pontjait. A Magyar Tudományos Akadémia Biofizikai Társaságának 23 éves korától tagja. Az Akupunktúrás Munkacsoportot 1984-ben alakította meg, először hozott Európába kínai orvosokat gyógyítani.