Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tancunnep_a_diaknapon

Táncünnep a diáknapon

Hagyomány az Arany János iskolában, hogy a hivatalos évzárót megelőző diáknapon az alsó tagozatosok nagyszabású táncgálával búcsúznak el a tanévtől. Így volt ez az idén is, a gyerekek látványos programmal örvendeztették meg a közönséget.

Az önkormányzati fenntartású oktatási intézmények közül elsőként az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban indult be a kötelező néptáncoktatás az alsó évfolyamokon. A tanterv részeként a negyedik osztályig, a mindennapos testnevelés programhoz csatlakozva hetente egy alkalommal tanulnak táncolni a gyerekek.
Az órákat a világhírű Csillagszemű táncegyüttesben nevelkedő oktatók, Mayer Orsolya, Kardos Georgina, Bacsó Sára és Hajdú Csongor tartják. A legtehetségesebb növendékek a Timár Böske szakmai felügyelete mellett működő Sashegyi Néptánc Együttes munkájában is részt vesznek. Hogy milyen eredménnyel, arról minden évben a Sashegyi Arany Iskolaalapítvány szervezésében megtartott tanévzáró táncünnepen adnak számot a diákok.
A gálát megnyitó Patkó Lajos igazgató úgy látja, hogy a műsor olyan „házi feladat”, amit szívesen elvégeznek a tanulók. A néptánc megtartó és csoportképző erejét emelte ki a résztvevőket köszöntő Novák János. A Sashegyi Arany Iskolaalapítvány elnöke elmondta, hogy az új köznevelési törvény komolyan számol az iskolai néptáncoktatással, a döntéshozók ugyanis felismerték, hogy a hagyományok, a folklór ápolása és gyakorlása szolgálja leginkább a közösség érdekeit. „A néptánc megszilárdítja a magyarságtudatot, a hazához való kötődést, egyúttal hozzájárul a társas kapcsolatok kialakulásához, a gyerekek egészséges testi és szellemi fejlődéséhez” – hangsúlyozta.
A köszöntőket követő műsorban az elsősök ezúttal mezőföldi játékokat, a másodikosok sárközi lakodalmast és üveges botos táncot, a nagyobbak Galga menti verbunkot és forgóst adtak elő. A különórákon tanult sárközi és zempléni táncokkal mutatkozott be a Sashegyi Néptánc Együttes, míg Bacsó Sára és Hajdú Csongor dél-alföldi oláhossal, valamint csárdással szórakoztatta a főként szülőkből és barátokból álló publikumot. A közönség nem csupán nézhette, hanem a műsort követő táncházban ki is próbálhatta a különféle lépéseket.
Míg az alsósok táncoltak, az iskola épületében a nagyobbak a diákönkormányzat szervezésében különböző programokon vehettek részt. Előadás hangzott el a biztonságos internetezésről, majd az iskola öregdiákjaival, Németh Lajos meteorológussal és Geszti Péterrel, valamint Szellő Istvánnal – a népszerű televíziósnak a gyermeke jár az Arany iskolába – beszélgethettek a tanulók. A diáknapot a gimnáziumi osztályok csapatai részvételével megrendezett labdarúgókupa zárta.

My.