Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyelvvizsga_utan_Europa-bajnoki_14._hely1

Nyelvvizsga után Európa-bajnoki 14. hely

Böröcz Bianka a magyar színeket képviselte a Nyizsnyij Novgorodban rendezett ritmikus gimnasztika junior Európa-bajnokság egyéni csapatversenyében. A Hegyvidék SE tizenöt éves sportolója buzogánygyakorlatával a harmincnégy induló között az előkelő tizennegyedik helyet szerezte meg. Sikere értékét növeli, hogy a versenyzők többségével ellentétben felkészülését nem segítették orosz szakemberek.

Ritmikus gimnasztikában évek óta legyőzhetetlenek a volt szovjet tagköztársaságok versenyzői. A jobbára Oroszországból származó edzőket szerződtető csapatok a világeseményeken többnyire maguk között osztják el az előkelő helyezéseket. „Házi versenyeikbe” legfeljebb a szintén kelet-európai szakembereket foglalkoztató, illetve honosított versenyzőkkel kiálló válogatottak tudnak beleszólni.
Ezért számít kiugró eredménynek, hogy a Hegyvidék SE ritmikus gimnasztika szakosztályának versenyzője, Böröcz Bianka a nemrégiben Nyizsnyij Novgorodban megrendezett Európa-bajnokság egyéni küzdelmeiben a mezőny első felében, közvetlenül a favoritok mögött végzett. A tizennegyedik helyet érő buzogánygyakorlata, amit a koreográfiától a ruhákig kizárólag magyarok állítottak össze, nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a következő junior Eb-n ismét az A-csoportban indulhat a magyar csapat.
Bianka teljesítménye nem előzmény nélküli, hiszen a válogatott együttes kéziszercsapat-tagjaként 2011-ben kilencedik lett a minszki junior Eb-n. A jelenlegi legjobb felnőtt versenyző, Vass Dorka mellett ő az egyetlen, aki két év alatt csapatban és egyéniben is képviselte hazánkat a kontinensbajnokságokon.
A magyarok helyzetét nehezíti, hogy a sportág elitjéhez képest lényegesen rosszabb körülmények között kell felkészülniük, szponzorok híján egy-két kivételtől eltekintve a lányok még ösztöndíjat sem kapnak, sőt az útiköltséget is saját maguknak kell előteremteniük. Nincs ez másként Böröcz Bianka esetében sem, ez az oka annak, hogy a hegyvidéki tehetség nem magántanulóként, hanem iskola mellett foglalkozik az élsporttal.
Pedig az eredményességére nem lehet panasz, nyolc évvel ezelőtt, élete első versenyén, az országos diákolimpia döntőjében ezüstérmet szerzett a TFSE színeiben, azóta pedig egyre gyűlnek a trófeák az otthoni vitrinjében. Idehaza hosszú ideje veretlen buzogányban és karikában is.
„Jól éreztem magam a TF-en, az edzőm javaslatára mégis átigazoltam a Hegyvidék SE-be, mert itt sokkal több versenyzési lehetőséghez jutottam. Ezt igyekeztem meghálálni, kitartó munkával sikerült dobogós helyezéseket elérnem, az idei évben pedig szinte mindig nyertem a hazai korosztályos versenyeken. Ennek köszönhetően bekerültem a válogatottba, a mostani Eb előtt a moszkvai Grand Prix-versenyen egyéniben a tizenharmadik, a tavaly Pesaróban megrendezett világkupán pedig csapatban a hatodik helyen végeztem” – mesélt eddigi karrierjéről Bianka, akinek a heti 12-20 óra edzés mellett a tanulásra is jut ideje, nem is akárhogy!Nyelvvizsga_utan_Europa-bajnoki_14._hely2
Kitűnő eredménnyel végezte el az Osztrák–Magyar Európaiskolát, az Eb előtt két héttel német felsőfokú nyelvvizsgát tett – nem csoda, hogy szeptembertől az intézmény gimnáziumában folytatja tanulmányait. Előmenetelére edzői és tanárai is felfigyeltek, tavalyelőtt megkapta a „Hegyvidék sportjáért” kitüntetést, valamint büszke birtokosa a fővárosi „Jó tanuló, jó sportoló” díjnak.
Mint mondja, ez is erőt ad ahhoz, hogy jövőre, immár a felnőttválogatott tagjaként, ott lehessen a legnagyobb világversenyeken. Titkos álma természetesen az olimpiai szereplés, amire Sydney óta nem volt példa – akkor Fráter Viktória képviselte hazánkat az ötkarikás játékokon.
Ez azonban rendkívül nehéz feladat, nem is annyira a vetélytársak tudása, sokkal inkább az anyagi lehetőségek szűkössége miatt. Ezért lenne a sportág számára is létfontosságú, hogy az egyéni versenyzők támogatókat találjanak, hiszen másképp nagyon nehéz kiugró eredményt elérni a nemzetközi színtéren. Jelenleg a Sportmaxon kívül – a Hegyvidék SE itt tartja az edzéseket – Budapesten alig akad megfizethető áron elérhető magas terem, aládobogózott szőnyeggel pedig még ennél is kevesebb hely rendelkezik.
A feltételekben megmutatkozó hiányosságokat egyelőre – legalábbis a Hegyvidéken – sikerül ellensúlyozni a kitűnő szakmai háttérrel. A Hegyvidék SE két edzője, Mochlár Emese és Szalay Andrea – utóbbi 1992-ben és 1996-ban is kijutott az olimpiára – olyan tudást ad át a versenyzőknek, amivel esélyük lehet akár az olimpiai szereplés kivívására is.

Os.