Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Folytatodik_a_viragositas

Folytatódik a virágosítás

A már meglévők mellé további mintegy kilencezer egynyári növény került az önkormányzati fenntartású parkokba, illetve a közterületeken kialakított ágyásokba, összesen tizenhét helyszínen. Ebben az esztendőben a begónia a „sláger”, az egész nyáron virágzó piros, rózsaszín és sárga szirmú növényből több mint ötezer darabot ültettek el.
A legtöbb palánta a 18-as villamos fordulóját, a Diana és az Eötvös parkot díszíti, de bőven telepítettek új növényeket a főutak, valamint a forgalmasabb közlekedési csomópontok környezetében is, így a Jagelló úti sávelválasztó szigetekre, a Királyhágó térre, az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkára, illetve az Apor Vilmos térre. Az utóbbi helyszín érdekessége, hogy a kerületben egyedül itt található egybefüggő felületen a különleges látványt nyújtó, bordó levelű, vörös virágú kakastaréj, az egyik legszebb, egyben legritkábban előforduló egynyári dísznövény.
A visszajelzések alapján elmondható, hogy a kerületiek körében nagy sikert aratott a több száz négyzetmétert érintő „virágos talajtakaró” program. A Hegyvidék több pontján – egyebek közt a polgármesteri hivatal, valamint az tanítóképző épülete előtt – rózsabokrok teszik még változatosabbá az utcaképet.
Az elmúlt évekhez hasonlóan némelyek sajnos az idén sem tudnak örülni a szépnek – a Főkert Zrt. tájékoztatása szerint az utóbbi hetekben közel ezer növényt vittek el a XII. kerületi közterületekről. A nyár végére a teljes hiány elérheti a 10-15 százalékot­, a „legnépszerűbb” fajták a bazsalikom, a begónia, a dália, a díszpaprika és a nebáncsvirág, ezek tűnnek el a leggyakrabban.
Nem tudni biztosan, mi történik a virágokkal, a tapasztalatok mindenesetre azt mutatják, hogy a megdézsmált ágyások közelében található házak ablakaiban ugrásszerűen megnő az eltűntekhez hasonló növények száma. Az is előfordul, hogy a tolvajok megpróbálják eladni a zsákmányt. Az árusok nehezen tudják megmagyarázni portékájuk eredetét, hiszen a leginkább fogyó díszkáposztát szinte kizárólag a Főkert termeszti, illetve használja díszítésre.

Em.