Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jatekmaniak_a_jojotol_a_buvos_kockaig

Játékmániák a jojótól a bűvös kockáig

Idén is összejöttek a Virányosi Közösségi Házban a játékkultúra ápolását szem előtt tartó tanárok, játékfejlesztők a neves pedagógus és játékgyűjtő, Kiss Áron tiszteletére rendezett emléknapon. A Kiss Áron Tisztelőinek Köre és a Pro Ludo Társaskör által szervezett konferencián régi és új játékainkról hangzottak el előadások.
Gál Péter a gondolkodtató tangramok mai irányzatairól, Lovrics László a József-játék és más hasonló kiszámolók logikai felépítéséről, Váczi Dániel és Pálffy László az általuk kifejlesztett Urobo-kártyajátékról, míg Velkey Kristóf a cserkész- és az úttörőmozgalomban fontos szerepet betöltő, közösségteremtő tábortűzi programokról beszélt. Rónay Gabriella pedagógus rendhagyó módon a saját emlékeiből, illetve szülei visszaemlékezéseiből merítve mutatta be a nemzedékről nemzedékre öröklődő játékokat, a kő-papír-ollótól kezdve a babaöltöztetésen át az ugrókötelezésig.
Előadást tartott dr. Tímárné dr. Szabó Júlia, szerzői nevén Tészabó Júlia is, aki a rendezvényen vehette át a hazai játékkultúra fejlesztéséért járó Pro Ludo-díjat. Az ELTE pedagógiatörténeti tanszékének adjunktusa „játék-szék-foglalójában” felidézte, hogyan váltak mániává egyes játékok az elmúlt évszázadokban. Mesélt a 16. századi francia divatról, a bilboquet-ről, amelynek magyar megfelelője a golyófogó: az ügyességet próbára tevő eszköz – ami nem más, mint egy nyél, valamint egy rajta kötélen lógó golyó, amit a nyél tetejére kellett egy kézzel ráügyeskedni – még III. Henrik királyt is „függővé” tette.
A jojót már az ókori görögök is ismerték, de csak a 18. században, majd pedig Donald Duncan amerikai vállalkozó reklámhadjárata nyomán az 1920-as évek végétől lett ismét mánia. A tiki-taki eredetileg dél-amerikai vadászfegyver volt, és az 1960-as, 70-es években vált őrületté – az első forgalomba hozott változatát azonban hamar betiltották, mert az egymásnak csapódó, kemény műanyagból készült golyók komoly sérüléseket tudtak okozni.
A játéktörténész megjegyezte, hogy a világ legnépszerűbb játékai között található a bűvös kocka is. Rubik Ernő találmánya nemcsak technikai megoldása miatt volt egyedülálló, hanem azért is, mert szellemi kihívással tudta tömegek érdeklődését felkelteni.

z.