Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Helyreallitjak_a_Rusztaveli_emlekmuvet

Helyreállítják a Rusztaveli-emlékművet

Baleset történt Sota Rusztaveli emlékművénél, a róla elnevezett téren. A Kútvölgyi és a Virányos út kereszteződésében egy idős hölgy autójával lesodródott az útról, és a grúz költő emléktáblájának ütközött. A vezetőt a mentők kórházba vitték.
Rusztaveli oszlopon álló bronzszobra nem károsodott, a szobor előtti, földbe helyezett méltató tábla azonban az ütközés során megsérült, kifordult a helyéről. Az önkormányzat városüzemeltetési irodájának tájékoztatása szerint a helyreállítás előkészítése már megkezdődött, rövidesen elvégzik a szükséges javítási munkákat.
Grúzia a két ország barátsága jeléül 1988-ban ajándékozta Magyarországnak Sota Rusztaveli szobrát. Merab Merabisvili szobrászművész alkotását Kecskeméten, a várostól öt kilométerre fekvő parkerdő panteonjában avatták fel, azonban ott kevesen láthatták, így a nagykövetség kérésére áthozták a fővárosba. A „grúzok Petőfijeként” tisztelt költő szobrát 2010 nyarán állították fel a Hegyvidéken, az emlékművet és a teret pedig tavaly tavasszal avatták fel.

z.