Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_bor_nem_felejt

„A bőr nem felejt”

Immár negyedik éve figyelmeztet bennünket a túl erős UV-B sugárzásra az a berendezés, amelyet a nyári szünet megkezdése után helyeztek el a polgármesteri hivatal tetején. „Remélhetőleg a gyerekek nem a tévé és a számítógép előtt töltik a vakációt, hanem a szabadban, de ennek is meglehetnek a maga veszélyei” – emelte ki a mérőberendezés üzembe helyezését követően megtartott sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán polgármester.
A hegyvidéki iskolák, óvodák, táborok vezetői, pedagógusai automatikusan SMS-értesítést kapnak az extrém UV-B sugárzásról. A szolgáltatás bárki számára hozzáférhető a kerületben – mondta a polgármester, aki édesanyja mondását idézve figyelmeztetett a veszélyre: „A bőr nem felejt – vagyis egy gyerekkori leégés sem múlik el nyomtalanul, később, felnőttkorban is megbosszulhatja magát, ezért felelősségünk és kötelességünk, hogy megóvjuk gyerekeinket ennek kockázatától.”
A készülék folyamatosan méri az adatokat, és azokat hárompercenként továbbítja a számítógépes rendszernek, amely kiszámítja az éppen aktuális értéket. Ha az UV-index meghaladja a 6-os értéket, a program azonnal értesítést küld az erős sugárzásról. A megnövekedett UV-B sugárzásnál már 20-30 perc is elég ahhoz, hogy az érzékeny bőrűek leégjenek a napon, amikor pedig az index meghaladja a 8-as, extrém mértéket, a rendszer ismét figyelmeztet a megnövekedett veszélyre, mert ekkor már 15 percet sem ajánlott a napon tartózkodni.
A korábbi évekhez hasonlóan most is a Nivea támogatásával állította üzembe a berendezést az önkormányzat. A cég képviseletében jelen lévő Pingiczer Lajos hangsúlyozta: „A helyes termékhasználat mellett rendkívül fontos a napozás alapvető szabályainak ismerete és betartása. Túlzottan magas UV-sugárzás mellett semmilyen körülmények között nem szabad közvetlen napfénynek kitenni a bőrünket!”
Váczi János alpolgármester az idei első tapasztalatokról szólva elmondta, hogy eddig több ezren regisztráltak, ami mindenképpen sikernek tekinthető és megnyugtató. A mérőberendezés szeptember közepéig küldi az SMS-információkat a sugárzás káros szintjéről.

li.