Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Masfel_milliard_forint_tamogatas_negy_ev_alatt

Másfél milliárd forint támogatás négy év alatt

A Hegyvidéki Önkormányzat 2008 óta 1,568 milliárd forint támogatást nyert el, nagyrészt európai uniós pályázatokon. Ennek eredményeképpen összesen csaknem 5,5 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre a kerületben.

A Hegyvidéki Önkormányzat 2008 elején kötötte meg a Tamási Áron iskola infrastruktúra-fejlesztésére irányuló projekt támogatási szerződését. A több mint 500 millió forint összköltségű fejlesztés látványos eredményeit már a 2010–11-es tanévben élvezhették az intézmény tanulói és tanárai.
Új tornacsarnok és kültéri sportpálya, ökokert és tanösvény, új tantermek, laborok és közösségi terek épültek, megújuló energia felhasználásával komplex energetikai átalakítás, továbbá teljes körű akadálymentesítés valósult meg az iskolában. Csaknem 19 millió forint támogatás felhasználásával fejlesztették a kompetencia alapú oktatást, kialakították innovatív pedagógiai programjukat, tovább képezték pedagógusaikat, illetve új tankönyveket, tanszereket szereztek be.

Megújult a MOM és a Gesztenyés kert

A következő és egyben a leglátványosabb, részben támogatásból megvalósuló beruházás a MOM–Gesztenyés kert projekt volt. A pályázat benyújtására 2008 nyarán került sor, majd – a 2009 februárjában hozott előzetes, 900 millió forintos támogatásról szóló döntés után – a hosszas projekt-előkészítő munkálatokat követően 2010 februárjában írta alá az önkormányzat a támogatási szerződést az ekkor már átépítés alatt álló MOM Kulturális Központ kupolatermében. Ugyanitt, a már teljesen felújított kupolában adták át 2011 májusában ünnepélyes keretek közt az összesen több mint 4 milliárd forint költségű projektet.
Alapvetően megváltozott a Hegyvidék egyik városközpontjának arculata. A művelődési központ és kertje kívül-belül megújult, teljes körűen akadálymentessé vált és új funkciókat kapott, elég csak a színházterem mozgatható nézőterére (amely bálok, fogadások rendezését teszi lehetővé), illetve a szabadtéri színpad és a biopiac állandó berendezéseinek kialakítására gondolni.
A Sirály utca alatt mélygarázs létesült, az utca többfunkciós sétálóutcává vált. A Gesztenyés kert megjelenése is változott: a Larus Étterem és Rendezvényközpont pihenési, feltöltekezési lehetőséget biztosít a park látogatói számára, s maga a park is sokkal kulturáltabbá (például elkülönített kutyafuttató van) és akadálymentesen megközelíthetővé vált. A fejlesztés során a komplexum fűtését részben megújuló energia felhasználásával, a szennyvíz hőjének kiaknázásával oldották meg, ami Magyarországon eddig példa nélkül áll.
Összesen több mint 275 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat a központi költségvetésből útfelújításokra, amihez 310 millió forint saját forrást hozzátéve közel 600 millió forintos rekonstrukciót hajtott végre 2009-ben és 2010-ben. Huszonhat utca, illetve útszakasz újult meg a támogatás felhasználásával. A sikert növeli, hogy a 2009 júniusában benyújtott pályázatok kidolgozásához az önkormányzat nem vett igénybe külső szakértői, pályázatírói segítséget, azokat kizárólag a polgármesteri hivatal munkatársai állították össze.

Fejlesztések a polgármesteri hivatalban

A polgármesteri hivatal szervezetfejlesztésére irányuló pályázatot szintén a hivatal munkatársai dolgozták ki 2008-ban, és bonyolították le 2009–2010 során. A 42 millió forint támogatás segítségével több mint 46 milliós összköltségű projekt során sokrétű fejlesztés valósult meg.
A leglátványosabb újítás az ügyfélhívó és -irányító rendszer bevezetése volt. A hegyvidéki polgárok számára ismeretterjesztő tévésorozat készült Önkormányzati kalauz címmel, amelyet a Hegyvidék Televízió mutatott be.
A munkatársak számos továbbképzésen vettek részt, megújult több belső szabályzat, felmérések alapján készült tanulmányoknak megfelelően átalakult a belső szervezeti rend, bevezették az intranetet, valamint vagyongazdálkodási koncepció született. Ezek a fejlesztések nagyban segítik a polgármesteri hivatal működését.

Egy 2009-ben beadott pályázat eredményeképpen, 25 millió forintos támogatás és ugyanennyi önkormányzati önrész felhasználásával, a polgármesteri hivatal épületének nyílászárócseréjével energiahatékonysági fejlesztés történt 2010. november-december folyamán. Ennek során 251 nyílászárót cseréltek le, aminek köszönhetően – túl azon, hogy évente közel 2 millió forintos megtakarítás jelentkezik a fűtési költségekben – a hivatal munkatársai és ügyfelei komfortosabb körülmények között végezhetik munkájukat és intézhetik ügyeiket.

Napelemek a zugligeti óvodán és bölcsődén

A megújuló energiahordozók felhasználásának növelése érdekében kiírt EU-s pályázaton 2010 áprilisában nyert támogatást az önkormányzat. Ebből napelemes rendszert alakítottak ki a Zugliget Óvoda és a Zugligeti Bölcsőde épületén. A 38 millió forintos támogatással összesen 63,5 millió forintból megvalósuló naperőmű az intézmény éves energiafelhasználásának 97%-át fedezi. Ezáltal éves szinten 2,7 millió forint energiaköltség takarítható meg, továbbá 56 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás.
A Belügyminisztérium által 2011-ben kiírt sportlétesítmény-fejlesztési pályázaton 12,5 millió forint támogatásban részesült az önkormányzat, ebből összesen több mint 15 millió forint értékben fejlesztéseket hajtottak végre a Sportmax Hegyvidék sportcsarnoka és uszodája területén. A 25 méteres verseny-úszómedence és a 33 méteres úszómedence fertőtlenítő rendszerét UV-technológiát alkalmazó berendezéssel korszerűsítették, ezenkívül (a vízilabdához) labdafogó hálót, illetve (a látogatók részére) kerékpártárolót állítottak fel.
Ki kell emelni, hogy a rendkívül bonyolult és összetett pályázati rendszer, illetve a pályázatokkal, közbeszerzésekkel és pénzügyi elszámolásokkal kapcsolatos, folytonosan változó, sokszor ellentmondásos jogszabályok és útmutatók alkotta keretek között az önkormányzat sikeresen lebonyolította a támogatott fejlesztéseket, továbbá szabályosan használta fel és számolta el a megítélt támogatást. Eközben jó munkakapcsolatot alakított ki a támogatást nyújtó szervezetekkel. Ez és az évek során az önkormányzatnál összegyűlt tapasztalatok biztosítják a jövőben is sikeres és eredményes pályázati tevékenységet.