Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Portugál nap előadásokkal és capoeirával

Az országban egyedüliként heti tizennégy órában az előkészítő nulladik évfolyamon portugálul tanulhatnak a Tamási Áron iskola diákjai. Az oktatás részeként az intézmény rendszeres ismeretterjesztő programokat szervez, legutóbb a portugál anyanyelvű országok napjának adott otthont.

A portugál a világ hatodik leggyakrabban beszélt nyelve, az anyaországon kívül Angolában, Brazíliában, São Tomé és Príncipében, Mozambikban, Kelet-Timorban, a Kína fennhatósága alatt álló Makaóban, a Zöld-foki Köztársaságban, valamint Bissau-Guineában számít államnyelvnek. A hegyvidéki Tamási Áron iskola diákjai 2005 óta tanulhatnak portugálul, és tudásukat különféle ismeretterjesztő rendezvényeken mélyíthetik el.
Nemrég Skardelliné Perjés Magdolna, Molnár Andrea és Pató-Jánki Zsuzsa nyelvtanárok közreműködésével Portugál Nyelvű Országok Napját szerveztek az iskolában, amit jelenlétével megtisztelt a portugál nagykövetség képviselője, dr. Hernán Leandro Amado. A Tamási portugálul tanuló diákjai kiselőadásokkal nyitották meg a rendezvényt, Dra Daniela Neves, az ELTE brazil lektornője Brazília gazdasági és kulturális kincseiről mesélt, míg dr. Lantos Vera, a Corvinus Egyetem tanára Portugália turisztikai látnivalóit mutatta be a fiataloknak.
Természetesen nem hiányozhattak a latin ritmusok sem, az előadások szünetében a tanulók zenével és tánccal szórakoztatták a vendégeket, akik jó hangulatú capoeira- és szambabemutatón is részt vehettek. Végezetül dr. Amandio Veríssimo egy Angoláról szóló rövidfilmmel és történelmi előadással bővítette a diákok ismereteit az afrikai országról. Mint a Hegyvidéken működő angolai nagykövetség munkatársa lapunknak elmondta, a közeljövőben szeretnék még szorosabbra fűzni kapcsolatukat az iskolával, ahol már most is több angolai gyermek tanul.
„Terveink között szerepel egy magyar–angolai baráti társaság létrehozása, valamint ennek keretében nyelvi táborok szervezése, ahová elsőként a Tamási Áron iskola tanulóit hívnánk meg” – tett ígéretet Amandio Veríssimo, aki szerint az afrikai portugál nyelv rengeteg újdonságot tartogat a diákok számára.

ly.