Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Jatsszunk_-_babokkal_es_babakkal1

Játsszunk! – bábokkal és babákkal

A modern, kőből formált és a jó öreg marionett mellett a kesztyűs bábok is ott voltak a Hegyvidék Galériában, a Játsszunk! címmel rendezett kiállításon. A Mackós Óvoda csemetéi bábelőadással tisztelegtek a régi játékok előtt, amelyek között A. Tóth Sándor alkotásai is helyet kaptak.

A 14–17 évesek átlagosan 211, a 4 évesek napi 316 percet töltenek a képernyő előtt. E szomorú adatokat ismerve talán nem meglepő, hogy a hegyvidéki óvodákban és iskolákban dolgozó pedagógusok olyan kreatív tevékenységekkel ellensúlyozzák ezt, mint a néptánc, vagy a bábozás. A bábjáték élményeket hordoz, közvetít, átélést biztosít. Itt nincsenek gyors vágóképek, technikai trükkök – mondta Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke a Hegyvidék Galériában rendezett báb- és babakiállítás megnyitóján. A tárlat ötlete az ő nevéhez fűződik, egy évvel ezelőtt a polgármesteri hivatalban Rév István szobrász és bábtervező kiállítása után Balázs Attilával, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria igazgatójával közösen gondolták ki, és most, a gyermeknap alkalmából a tervből valóság lett.Jatsszunk_-_babokkal_es_babakkal2
A kiállításon hazai és nemzetközi szinten is elismert művészek – Giovannini Kornél, Somogyi Kata, valamint Fábián Etelka és lánya, Csekő Etelka – alkotásai láthatók. A bábokat Galántai Csaba bábtörténész méltatta, aki egyebek mellett megemlítette, hogy a báb a „bábika” (kislány) szóból ered, nevét a kislány játékbabáról kapta.
A válogatás különlegességei A. Tóth Sándor 1930-as években készített bábjai, marionettjei és portréi. Az avantgárd művész munkáit olyan mesterek műveivel együtt mutatták be akkoriban, mint Picasso, vagy Blattner Géza. Az életét feldolgozó könyv, amelyet fia, Tóth Gábor Sándor írt, Franciaországban és Washingtonban is hatalmas sikert aratott. „Édesapám a halálos ágyán kért meg erre. Sokéves kutatás után tudtam teljesíteni a kívánságát” – mesélte Tóth Gábor Sándor.

A megnyitón nem hiányozhatott a játék sem: a Mackós-óvodások a ravasz róka és a sajton veszekedő medvebocsok történetét játszották el – természetesen bábok segítségével.

B. Mimi 

A kiállítás június 15-ig látogatható. Cím: Hegyvidék Galéria, XII., Városmajor utca 16.