Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Uj_attrakciok_a_Sas-hegyen

Új attrakciók a Sas-hegyen

Megújult a Sas-hegy Természetvédelmi Terület bejáratánál található fogadóépület, amelynek kihasználatlan tetőtere kellemes, fedett kilátóterasszá alakult át. A szabadtéren gyíkbemutató-helyeket hoztak létre, ahol a zöld és a pannon gyíkokat természetes környezetükben figyelhetjük meg.

Egeszsegmegorzo_program_a_szivert1

Egészségmegőrző program a szívért

„Egy program a szívért, egy program az életért” címmel egészségmegőrző kezdeményezést hirdetett a SzívSN Országos Betegegyesület. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy kellő odafigyeléssel egyetlen magyar szívbetegnek sem kell lemondania a sport és a mindennapi mozgás örömeiről. Ehhez járul hozzá a Városmajorban útjára indított nordic walking-kampány.

Kullancs_szunyog_komoly_veszedelmek1

Kullancs, szúnyog: komoly veszedelmek!

A Lyme-kór ma már komoly humán- és állategészségügyi kockázatot jelent dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség vezetője szerint. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a kullancsok mellett a szúnyogok is többféle, Magyarországon csak az utóbbi években megjelenő betegséget terjesztenek. A szakember úgy véli, a megoldás a megelőzésben keresendő, ha házi kedvenceink védettek a fertőzésekkel szemben, az embernek sincs félnivalója.

Legszebb_orchideaink1

Legszebb orchideáink

Az idei év nem a csodaszép orchideavirágok tömegétől lesz emlékezetes. A tavalyi súlyos aszály miatt ugyanis hazánk orchideáinak jó része most nem bont virágot, és amelyek kinyílnak, azoknál is sokkal szerényebb virágzás tapasztalható, mint a csapadékosabb esztendők után.

Generaciokat_gyogyito_hegyvideki_haziorvos1

Generációkat gyógyító hegyvidéki háziorvos

A „szegények orvosáról”, boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról elnevezett díjat minden évben azoknak ítélik oda, akik szakmai vagy közszolgálati munkájukkal hozzájárultak az egészségügyi és szociális, valamint családvédelmi ellátás fejlesztéséhez. Az életműdíj ennek az évtizedes tevékenység során elért kimagasló teljesítménynek az elismerése. Ebben az esztendőben dr. Tessényi Ildikó hegyvidéki háziorvos is ott volt a kitüntetettek között, vele beszélgettünk.

Hegyvideki_babszalon

Hegyvidéki bábszalon

Kukorica Jancsi, Didergő király és Ludas Matyi is vendégeskedett a Kulturális Szalonban megrendezett Hegyvidéki Bábnapokon. Az egész napos rendezvény után Antoni Rozália textiljátékaiból nyílt kiállítás.

Az_epiteszet_az_emneriseg_tortenetenek_egyik_legfontosabb_vonulata1

„Az építészet az emberiség történetének egyik legfontosabb vonulata”

A legrangosabb magyar építészeti elismerésben részesült Eleőd Ákos, aki a hivatalos indoklás szerint „sokoldalú és magas színvonalú építészi alkotó munkásságáért” Ybl-díjat kapott. A száraz megfogalmazás nyilván nem mutathatja be eléggé árnyaltan a szakember építészetének két legfontosabb jellemzőjét: a reneszánsz sokoldalúságot, ami nagy kulturális projektek, városközpontok, köz-, lakó- és műemléki épületek tervezésétől térarchitektúrákig, kiállításrendezésekig, előadásokig, publikációkig tart; valamint azt a komplex, filozofikus gondolkodásmódot, ami valamennyi munkája hátterében áll.

Jatsszunk_-_babokkal_es_babakkal1

Játsszunk! – bábokkal és babákkal

A modern, kőből formált és a jó öreg marionett mellett a kesztyűs bábok is ott voltak a Hegyvidék Galériában, a Játsszunk! címmel rendezett kiállításon. A Mackós Óvoda csemetéi bábelőadással tisztelegtek a régi játékok előtt, amelyek között A. Tóth Sándor alkotásai is helyet kaptak.

Nyolcvaneves_a_Mackos_Ovoda1

Nyolcvanéves a Mackós Óvoda

Az 1930-as évekre a Krisztinaváros és Németvölgy területén jelentősen megnőtt a lakosság száma, ami arra ösztönözte az akkori városvezetőket, hogy a Németvölgyi úton egy iskolának és óvodának otthont adó épületet emeljenek. Így született meg nyolcvan esztendővel ezelőtt a Mackós Óvoda.

Parlamenti_kulonora_diakoknak

Parlamenti különóra diákoknak

Egy napra a képviselők bőrébe bújhattak, kérdezhettek, és betekintést nyerhettek a politika világába, az Országház titkaiba azok a diákok, akik részt vettek a Pokorni Zoltán polgármester által tartott parlamenti különórán. A Hegyvidéket a Tamási Áron iskola képviselte, tanulói a színes ruhadarabokról nyújtottak be törvényjavaslatot.

Szolgálatba állt a Hegyvidéki Út-őr

Elsőként az országban a Hegyvidéken indult el az a számítógépes program, amelynek köszönhetően a közterületek használatával kapcsolatos valamennyi adat egy központi nyilvántartásba kerül. A Hegyvidéki Út-őr segítségével közvetlen online kapcsolat jön létre az útellenőrök, az önkormányzat szakirodái, valamint a közterület-felügyelet között, egyszerűbbé válik az út- és közműépítésekkel kapcsolatos garanciális javítások nyomon követése, a kátyúk nyilvántartása, illetve a közterület-foglalási engedélyek ellenőrzése.

Kozossegellenes_magatartasformakrol_dontottek

Közösségellenes magatartásformák tiltásáról döntöttek

A helyi rendeletekben eddig szabálysértésként szereplő cselekményeket júniustól tiltott, közösségellenes magatartásként szankcionálja az önkormányzat – a törvényi változások miatt erről született döntés a képviselő-testület május végi ülésén. Az útburkolatbontásokat szabályozó kerületi rendeletet úgy módosították, hogy annak előírásai ne akadályozzák a szükséges közműfejlesztéseket.

A_szeszesital-fogyasztastol_a_termeszeti_kornyezet_vedelmeig

A szeszesital-fogyasztástól a természeti környezet védelméig

Törvényi kötelezettségének megfelelően a Hegyvidéki Önkormányzat megalkotta a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló rendeletét. A június elsejével életbe lépő szabályozás pontosan meghatározza azokat a cselekményeket és magatartási formákat, amelyeket az önkormányzat saját hatáskörében helyszíni, vagy szükség esetén közigazgatási bírsággal szankcionálhat.

Hegyvideki_Napok_versenycsucs_a_Hopp-Paraden1

Versenycsúcs a Hopp-Parádén

Jó döntésnek bizonyult a Hopp-Parádé Hegyvidékre csábítása, a legnagyobb magyarországi távolugrógála budai bemutatkozása minden előzetes várakozást felülmúló izgalmakat hozott. Az atlétikapályává alakított Sirály sétányon a spanyol Luis Felipe Méliz kereken nyolc méterre javította a versenyrekordot, míg a gálát felvezető diákolimpiai távolugró-bajnoksággal a szervezők szerint sikerült hagyományt teremteni.

Fitness_Night_plakat_RGB

Nivea Fitness Night június 15-én

Immár hatodik alkalommal rendezik meg az őrületes edzések éjszakáját a Hegyvidéken. A Lite Wellness Club - Hegyvidék június 15-én szeretettel vár minden érdeklődőt.

Uj_sebeszeti_tomb_az_onkologian

Új sebészeti tömb az onkológián

A gyógyítás szempontjából elsődleges fontosságú, hogy a daganatos betegeket ott lássák el, ahol erre minden feltétel adott, hiszen így közel tíz százalékkal nő a túlélés esélye – hangsúlyozta Kásler Miklós főigazgató az Országos Onkológiai Intézet nemrégiben átadott sebészeti tömbjének egyházi felszentelése alkalmából megrendezett ünnepségen. Az eseményen részt vevő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egyaránt jelentős lépésnek nevezte az intézmény fejlesztését.

Csavarga_Rozsa_ismet_az_ev_belsoepitesze1

Csavarga Rózsa ismét az év belsőépítésze

A Pro Architektúra- és Ferenczy Noémi-díjas építész, Csavarga Rózsa 2002 után ismét elnyerte a Laki Péter által 1998-ban alapított „Az év belsőépítésze” díjat, amelyet immár tizennegyedik alkalommal nyújtottak át. A ceremóniának a MOM Kulturális Központ adott otthont – az az intézmény, amely éppen a díjazott terveinek köszönheti mostani küllemét.

Hegyvidéki Napok: piknikhangulat a Gesztenyés kertben

Hopp-Parádéval kezdődött, fergeteges PASO-koncerttel zárult az idei Hegyvidéki Napok rendezvénysorozat. A kulissza kifogástalan volt, a programok sokszínűek, és az égiek is megkönyörültek, így a Gesztenyés kertbe kilátogató sokaság gondtalanul hódolhatott a kulturális és kulináris élvezeteknek. A hegyvidéki emberek mind jobban a magukénak érzik a többnapos fesztivált, amiről a vasárnapra kialakuló piknikhangulat árulkodott leginkább.