Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
A_kerulet_fenn_tudja_tartani_az_iskolait

A kerület fenn tudja tartani az iskoláit

Magyarország átalakuló közigazgatásáról rendezett konferenciát a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a kerületi Larus rendezvényközpontban. A programon szó esett az oktatásügyi átalakításokról is, Pokorni Zoltán polgármester, az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának elnöke tartott előadást erről.
Magyarországon sok az önkormányzat és az intézményfenntartó, s az eltérő anyagi lehetőségek színvonalbeli különbségeket teremtettek az iskolák között – hangsúlyozta. A nagyvárosok, illetve a fővárosi kerületek, köztük a Hegyvidéki Önkormányzat képesek fenntartani oktatási intézményeiket, sok kisebb településnél azonban az utolsó tartalékok is elfogytak. A kormányzat erre a problémára azt a választ adja, hogy az iskolák irányítását magához veszi, illetve a források elvonásával a gazdagabb önkormányzatoktól a szegényebbek felé tereli az oktatásra fordított pénzt.
Pokorni Zoltán úgy véli, ez a lépés segítséget nyújthat a nehezebb körülmények között működő intézmények számára, azonban több évre lesz szükség ahhoz, hogy a fejlődés megmutatkozzék. Az infrastruktúra működtetése, ami önkormányzati feladat marad, változatlanul kérdéseket vet fel, hiszen a kis települések sokszor a villanyszámlát sem tudják kifizetni.
Az oktatási bizottság elnöke szerint indokolt a nagy tankerületek létrehozása az országban, és támogathatónak találta azt az elképzelést is, hogy a 10-25 ezres tankerületeket választott politikusok irányíthassák, akik – szemben a hivatalnokokkal – inkább megoldásorientáltak. Bár az eredeti elképzelések azt tartalmazták, hogy a felálló járási hivatalok egyszerre lássák el a fenntartói és az ellenőrzési feladatokat, ez várhatóan nem így lesz, ami pozitív fejlemény, hiszen nem szerencsés, ha a fenntartó saját magát ellenőrzi. A szakmai kontrollt a szakállamtitkárság alá tartozó járási szintű oktatási igazgatóságok gyakorolják majd.

z.