Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Hegyvideki_Napok_versenycsucs_a_Hopp-Paraden1

Versenycsúcs a Hopp-Parádén

Jó döntésnek bizonyult a Hopp-Parádé Hegyvidékre csábítása, a legnagyobb magyarországi távolugrógála budai bemutatkozása minden előzetes várakozást felülmúló izgalmakat hozott. Az atlétikapályává alakított Sirály sétányon a spanyol Luis Felipe Méliz kereken nyolc méterre javította a versenyrekordot, míg a gálát felvezető diákolimpiai távolugró-bajnoksággal a szervezők szerint sikerült hagyományt teremteni.

Igazi sztárparádét hozott a hagyományteremtő szándékkal a Hegyvidéken megrendezett első Budai Hopp-Parádé. A legjobb magyarok mellett négy nyolc méter feletti eredményre képes távolugrónak szurkolhatott a Sirály sétányon felállított mobil nézőteret zsúfolásig megtöltő nézősereg. A magyar atlétikai hagyományokat idéző buzdítás – a közönség ütemes tapssal biztatta az ugrókat – megtette a hatását, a pekingi és a sydney-i olimpián egyaránt hetedik, kubai születésű, két éve spanyol állampolgár Luis Felipe Méliz nyolcméteres ugrásával nem csupán a győzelmet szerezte meg, hanem új versenycsúcsot is felállított.
Hegyvideki_Napok_versenycsucs_a_Hopp-Paraden2Olyan nagy neveket sikerült maga mögé utasítania, mint a 767 centiméteres eredménnyel ezúttal második helyen végző, orosz bajnoki ezüstérmes Andrej Hajlov, illetve a dobogó harmadik helyére felálló, vb-8. ukrán Andrij Makarcsev. Nem kell szégyenkeznie a legjobb magyarként 756 centiméterrel a negyedik helyre ugró Virovecz Istvánnak sem, aki ezzel többek között az Európa-bajnoki bronzérmes lengyel Marcin Starzakot és a pekingi ötödik kubai Wilfredo Martínezt is megelőzte.
Szalma László, a Testnevelési Egyetem atlétikai tanszékét vezető magyar csúcstartó – a 830 centiméteres szabadtéri rekordot 1985-ben ugrotta Budapesten – lapunknak elmondta, hogy a szurkolás akár 15-20 centimétert is jelenthet végelszámoláskor. „A nyolcvanas években Pálóczi Gyulával minden versenyünkön megtapsoltattuk a nézőket, ami sokat segített abban, hogy nekifutás előtt felvegyük a ritmust. Pontosan ez történt a mostani versenyen is, így nyugodtan kijelenthető, hogy a hegyvidéki közönség is kivette részét a csúcsdöntésből” – hangsúlyozta Szalma László.
Hegyvideki_Napok_versenycsucs_a_Hopp-Paraden3A példamutatást emelte ki Váczi János alpolgármester, aki úgy látja, a verseny elérte a célját, jól szolgálta a mozgás népszerűsítését. „A Hegyvidéki Önkormányzat a költségvetése több mint két százalékát a sporttal kapcsolatos feladatokra szánja, ami országos összehasonlításban az egyik legmagasabb arány. Ennek köszönhető, hogy jelentős forrásokat tudunk elkülöníteni a diák- és a tömegsport támogatására, valamint olyan rendezvények szervezésére, amelyek ráirányítják a figyelmet a sportolás, a szabadidő aktív eltöltésének fontosságára. Ilyen program a Hopp-Parádé is, amelyet szeretnénk »röghöz kötni« a Hegyvidéken” – utalt Váczi János arra, hogy az önkormányzat elképzelései szerint a verseny állandó része lesz a Hegyvidéki Napok kínálatának.
Méghozzá egy XII. kerületi újítással kiegészülve, ugyanis az előversenyként első alkalommal megrendezett diákolimpiai atlétika-pályabajnokság távolugró-fordulóját – legalábbis a tervek szerint – a jövőben is a Hopp-Parádé kulisszái között izgulhatják végig a sportbarátok.

K.