Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Apa_es_lanya_kozos_kiallitasa

Apa és lánya közös kiállítása

Papageorgiu Szteliosz és Andrea festményeiből látható válogatás a MOM Kulturális Központban. A görög apa és lánya kiállítása, szembe-, illetve párhuzamba állított képei egyedi hangulatot adnak a kupolateremben: nyugalom és feszültség, átszellemültség és légiesség nyűgözik le a látogatót.
Erdélyi György előadóművész, aki a család régi barátjaként nyitotta meg a tárlatot, elmondta: Papageorgiu Szteliosz művészetére manapság a visszafogottság, a művek kidolgozottsága jellemző, most bemutatott képein az általános, egyetemes mondanivaló tükröződik, portrék helyett az organikus, növényi és spirituális világ variációi jelennek meg.
Papageorgiu Szteliosz a görög polgárháború miatt elmenekülő szülők gyermekeként született Budapesten 1950-ben. Pályája kezdetén képeit hagyományos módon, szénnel, festékkel, krétával, festékszóróval készítette. Később, amikor megismerkedett a számítógép nyújtotta művészeti lehetőségekkel, új, vegyes technika kialakítására törekedett, amelynek lényege, hogy a megrajzolt, illetve a műveire tervezett motívumokat számítógépre viszi, majd annak segítségével képpé alakítja azokat. Ezután plotterrel kinyomtatja a félig kész művet, majd a lenyomatra rajzol vagy fest. Képein a dicső görög múlt emlékei mellett megjelennek az örök témák is: a csendélet, a magány, a szerelem, a halál.
Lánya, Papageorgiu Andrea 2007-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, mestere Kovács Attila volt. Az Amadeus alkotói ösztöndíjat 2005-ben nyerte el, 2006-ban és 2007-ben pedig a Hódmezővásárhelyi Őszi Tárlaton lett különdíjas. Jelenleg az Amadeus Alkotóház tagja, amely a Képzőművészeti Egyetemen végző néhány hallgatónak biztosít hároméves műterem-használati lehetőséget.
1999-től szerepel csoportos, 2005-től pedig egyéni kiállításokon. Köszöntőjében Erdélyi György hangsúlyozta, hogy a fiatal művész képein dicséretesen felismerhető az egyéni jelleg éppúgy, mint az alkotó maga, művei feszültségét pedig éppen az a fegyelem teszi izzóvá, amivel egyszersmind tudatosan kordában is tartja.

(je)

 

A kiállítás június 15-ig látható a MOM Kulturális Központ kupolatermében (XII., Csörsz utca 18.).