Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Egeszsegmegorzo_program_a_szivert1

Egészségmegőrző program a szívért

„Egy program a szívért, egy program az életért” címmel egészségmegőrző kezdeményezést hirdetett a SzívSN Országos Betegegyesület. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy kellő odafigyeléssel egyetlen magyar szívbetegnek sem kell lemondania a sport és a mindennapi mozgás örömeiről. Ehhez járul hozzá a Városmajorban útjára indított nordic walking-kampány.

Az egyre nagyobb hangsúlyt kapó prevenció ellenére Magyarországon továbbra is vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri elváltozások. Jelenleg mintegy 35 ezer ember él pacemakerrel és újraélesztő funkcióval rendelkező készülékkel – a legtöbben a XII. kerületi Gaál József úton, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában "születtek újjá" –, míg a keringési gondokkal küzdők száma eléri a 300 ezret.
Rajtuk próbál segíteni a tavaly májusban megalakult SzívSN Országos Betegegyesület nordic walking-mozgásprogramja, ami a hosszabb, tartalmasabb élet érdekében ingyenes sportolási lehetőséget biztosít a szívbetegek számára. Mint a kardiológiai központban megrendezett programnyitó sajtótájékoztatón az egyesületet vezető Bernáth-Lukács Zsuzsa elmondta, a hatékony rehabilitáció érdekében elkerülhetetlen életmódváltás mellett arra is szükség van, hogy a betegek tisztában legyenek betegségük kialakulásának okaival, illetve azzal, hogyan tudják elkerülni a még súlyosabb tüneteket.
Ennek érdekében az elmúlt évben közel kétezer embert vontak be felvilágosító programjukba, amit a központ, illetve a Magyar Szabadidősport Szövetség támogatásával májusban induló nordic walking-kampány egészít ki. Fél éven keresztül minden szombaton reggel nyolc és kilenc óra között szakképzett edzők várják a sétálóbotos gyaloglás iránt érdeklődő szívbetegeket a városmajori parkban.
„Arra szeretnénk rávenni a szívbetegség után lábadozókat, hogy bátran sportoljanak, hiszen az ellenőrzött mozgás nagymértékben hozzájárul állapotuk jobbra fordulásához. Az első hónapban a pacemakerrel élőket várjuk, majd újabb és újabb csoportokat vonunk be a programba. A terv az, hogy a kampány végére legalább száz visszatérő résztvevője legyen az edzéseknek” – sorolta a célkitűzéseket Bernáth-Lukács Zsuzsa, aki arról is beszámolt, hogy a jövőben díjmentes zöldszámon hívható a kardiológia, míg az egyesület tagjai ingyenesen hozzájuthatnak az életmentő kártyához.Egeszsegmegorzo_program_a_szivert2
Az egészségtudatosság területén kifejezetten jó helyzetben van a Hegyvidék, elég csak a rendszeresen megtartott prevenciós programokra, az egészségnapokra, a minden hónap utolsó szombatján igénybe vehető ingyenes kórházi szűrésekre, illetve a betegségek kialakulásáról és a kezelés lehetséges módjairól hasznos információkkal szolgáló szabadegyetem előadásaira gondolni – mondta az önkormányzat népjóléti irodáját vezető Müller Csaba. Hozzátette, a SzívSN egyesület segítségével szeptembertől elindul a kifejezetten a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülését, az elváltozások időbeni felismerését szolgáló szűrőprogram, amelyen a XII. kerület lakosai ingyenesen vehetnek részt.
Lehoczkyi Zsuzsa operetténekes 2001-ben kapott pacemakert. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész akkor úgy érezte, vége a világnak, ma már viszont mindez a múlté. Bátran kánkánozik a Víg özvegyben, hetven év felett is havonta tizenöt-húsz fellépést vállal, rájött arra, hogy az apró szerkezettel is lehet teljes életet élni. Hasonlóképpen vélekedik Kolozsvári Gábor, akinek egy évvel ezelőtt, edzés után állt meg a szíve. Szerencsére sikerült megmenteni, azóta pedig visszatért a sport világába. A világbajnok maratoni kenus mindenkinek jó szívvel ajánlja a rendszeres mozgást, különösen a keringést leginkább javító futást, kerékpározást és gyaloglást.
Utóbbinak egy speciális ága a nordic walking, amelyet a SzívSN egyesület és az eszközöket biztosító Magyar Szabadidősport Szövetség együttműködésének köszönhetően próbálhatnak ki a szívbetegek. Első alkalommal ráadásul különleges tétje is volt a gyaloglásnak, hiszen a mozgással eltöltött perceket hozzászámolták a Kihívás napja országos eredményéhez. Komoly szerepet vállalt az edzésprogram elindításában Monspart Sarolta, aki gyaloglás közben nem győzte hangsúlyozni: mindnyájunk felelőssége, hogy rendszeresen sportoljunk, hiszen a mozgás valóban életet ment.

Em.

 

További információk: www.szivsn.hu