Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Kullancs_szunyog_komoly_veszedelmek1

Kullancs, szúnyog: komoly veszedelmek!

A Lyme-kór ma már komoly humán- és állategészségügyi kockázatot jelent dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség vezetője szerint. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a kullancsok mellett a szúnyogok is többféle, Magyarországon csak az utóbbi években megjelenő betegséget terjesztenek. A szakember úgy véli, a megoldás a megelőzésben keresendő, ha házi kedvenceink védettek a fertőzésekkel szemben, az embernek sincs félnivalója.

Napjainkban folyamatosan nő a kullancs és szúnyog által okozott megbetegedések gyakorisága a háziállatok körében, ami az emberek számára is fokozott veszélyeket rejt. Ezért nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a fertőzéseket hordozó parazitákat távol tartsuk magunktól és házi kedvenceinktől. Minderről dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke és dr. Lukács Zoltán kisállat-klinikus szakállatorvos beszélt egy sajtótájékoztatón.
Magyarországon zömében két faj, a közönséges kullancs és a közönséges kutyakullancs fordul elő, Budapesten mindkettő megtalálható. A kutyák körében a babéziózis, az embereknél pedig a Lyme-kór a leggyakoribb megbetegedés. Gondot okoz, hogy amíg tizenöt évvel ezelőtt a kullancs "tavaszi" rovarnak számított, mostanra egész évben előfordul.
Újfajta veszélyforrás a szúnyogok terjedése, nekik akár egyetlen tócsa is elég az elszaporodáshoz. Május és szeptember között fordulnak elő a legnagyobb számban, ilyenkor terjesztik az állatokat támadó szívférgességet, ami négy-öt esztendővel ezelőtt szinte ismeretlen volt hazánkban.
A 7-10 centi hosszú férgek lárvái a szúnyogok közvetítésével az emberbe is bejuthatnak, azonban szerencsére számukra csak köztigazda vagyunk, humán közegben nem képesek ivarérett féreggé válni és szaporodni, ezért a testben vándorolnak. Előbb-utóbb beszorulnak valamelyik kis érbe, ahol elpusztulnak, és lokális elzáródásokat, granulomát, keringészavart okozhatnak. Az orvos ilyenkor elsősorban valamilyen daganatra, ha tüdőben található, tüdőbajra gondol, holott az ok a szívféreg lárvája.
Szintén a szúnyog hordozza a bőrféreg kórokozóját, ami a fővárosi kutyák közel húsz százalékában kimutatható. Ilyenkor a csípés környékén, majd a lárva, illetve a féreg vándorlásának helyén göbök alakulnak ki. Emberre kevésbé veszélyes.
A harmadik komoly megbetegedés a korábban csak a mediterrán égövben jelentkező leishmaniozis, ami az utóbbi években már Magyarország déli megyéiben is felütötte a fejét. Terjesztője a lepkeszúnyog, a legveszélyeztetettebbek a gyerekek, illetve az idősek.
A betegség súlyos szervi elváltozásokkal jár, és hosszú a lappangási ideje. Először láz formájában jelentkezik, 2-20 hónap elteltével máj- és lépmegnagyobbodás alakulhat ki, előfordulhat sárgaság, miközben a kórokozó rohamosan szaporodik a nyirokcsomókban, a csontvelőben. A bőrön felrakódásos fekélyek jelenhetnek meg, ami a nyálkahártyára is átterjedhet. A gyógyulás akár három évig is eltarthat.
A megelőzés valamennyi esetben a kórokozók átvitelének lehetetlenné tétele, amire számos szer áll rendelkezésre: ilyen a riasztónyakörv, illetve a spot-on (csepp-) folyadékok, amelyek hatékonyan távol tartják a kullancsot és a szúnyogokat. Dr. Lukács Zoltán hangsúlyozta: fontos a felelősségteljes gondolkodás, hiszen az állatok védelmével magunkat is óvjuk.
A kullancs jellemzően egyetlen embert tud megfertőzni, míg a szúnyogok tömeges megbetegedést okozhatnak. Utóbbiak közül a legtöbb bajt a hangtalanul repülő lepkeszúnyogok okozzák. Ezek akár egy vázányi vízben is képesek szaporodni. Mivel rendkívül kicsik, könnyen átjutnak a hagyományos szúnyoghálón.
Ami a kullancsokat illeti, jó tudni, hogy a rovar a déli órákban elbújik a tűző nap elől, inaktív, viszont egy éjszaka alatt óriási területeket képes bejárni. A közönséges kullancs a levelek fonákjáról lesi áldozatát, a kutyakullancs a fűszálak végéről támad.
A Lyme-kórt a vadon élő állatok hordozzák, de ők nem betegszenek meg, a kullancs viszont átviszi a betegséget az emberre. A múlt évtized végéig csak a betegek néhány százaléka lázasodott be, ma már magas lázzal, vad tünetekkel indul a kórkép, majd szívizom-, ízület-, idegrendszeri gyulladással folytatódik. Kisgyermeknél a leghidegebb pontot keresi a kórokozó, ezért ha kirándulás után a fülcimpa, illetve pubertás korú lányoknál a mellbimbó bevörösödik, azonnal orvoshoz kell fordulni.
Lényeges a kullancs szakszerű eltávolítása. A leszedett rovart lehetőség szerint vizsgáljuk meg patikákban kapható kullancsteszttel, hiszen így azonnal megtudhatjuk, hogy fertőzött állattal állunk-e szemben. Végezetül dr. Kapiller Zoltán mindenkit megnyugtatott: szerencsére mindez nem jelenti azt, hogy ne mehetnénk a természetbe, aki betartja a védekezés szabályait, nyugodtan járhatja az erdőket, nem kell félnie a fertőzésektől.

-s-y