Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Uj_sebeszeti_tomb_az_onkologian

Új sebészeti tömb az onkológián

A gyógyítás szempontjából elsődleges fontosságú, hogy a daganatos betegeket ott lássák el, ahol erre minden feltétel adott, hiszen így közel tíz százalékkal nő a túlélés esélye – hangsúlyozta Kásler Miklós főigazgató az Országos Onkológiai Intézet nemrégiben átadott sebészeti tömbjének egyházi felszentelése alkalmából megrendezett ünnepségen. Az eseményen részt vevő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egyaránt jelentős lépésnek nevezte az intézmény fejlesztését.

Egyebek közt urológiai és májsebészeti beavatkozásokra is alkalmas, a legmodernebb eszközökkel felszerelt műtők, egy hetvennyolc ágyas fekvőbeteg-részleg, valamint a legmodernebb MRI- és angiográfiás készülékek kaptak helyet az Országos Onkológiai Intézet április végén megnyitott új sebészeti tömbjében. A mintegy hatmilliárd forint értékű – a költségek kilencven százalékát az Európai Unió, a fennmaradó mintegy 600 millió forintot a költségvetés biztosította –, 9000 négyzetméter hasznos területű épületet a hivatalos átadást követően (a kórház hagyományainak megfelelően) a keresztény egyházak képviselői szentelték fel májusban.
Levélben köszöntötte a résztvevőket az ünnepségtől hivatalos kötelezettségei miatt távol maradó Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes szerint reménykeltő az intézet fejlesztése, aminek köszönhetően a súlyos betegségben szenvedők méltó körülmények között bizakodhatnak állapotuk jobbra fordulásában. Az anyagiak, az eszközök azonban önmagukban nem érnek semmit, a sikeres gyógyításhoz szükség van arra a szakmai tudásra és a rászorulók felé irányuló szeretetre, ami leginkább jellemzi az onkológián folyó munkát – zárta sorait Semjén Zsolt.
A magyar egészségügy átalakítása mérföldkőhöz érkezett, a struktúraváltásban pedig kiemelt szerepet kap a legpusztítóbb betegség, a daganatok ellen küzdő Országos Onkológiai Intézet. A változás lényege, hogy a betegeket ott lássák el, diagnosztizálják és kezeljék, ahol erre minden feltétel adott. Ilyen hely a hegyvidéki intézet, amely hetvenöt éve folyamatosan a legjobb európai szakintézmények között van – hívta fel a figyelmet Kásler Miklós, az intézet főigazgatója.
Hozzátette: az új épületközpont és eszközpark átadásával évtizedes tartozását törlesztette az egészségügy. Rendkívül fontos fejlesztésről van szó, ugyanis az intézet a klinikai onkológiai ellátás szempontjából másfél millió, a sugárterápiát is figyelembe véve további hárommillió embert lát el. Kásler Miklós éppen ezért abban bízik, hogy a feladatok teljesítéséhez továbbra is megkapják a szükséges kormányzati támogatást. „Bár sok minden történt azóta, hogy 1852-ben megnyitotta kapuit az onkológia jogelődje, a Budai Elme- és Ideggyógyintézet, a lényeg mégsem változott, hiszen a Kék golyó utcában ma is a szellem és a test harmóniájának visszaállításán dolgozunk” – fogalmazott a főigazgató.
Mindehhez Matolcsy György annyit tett hozzá, hogy az intézet bővítése az egyik kézzelfogható jele annak a folyamatnak, amely a „betegségektől szenvedő ország” gyógyulását eredményezi. „Egy újabb lépés ezen az úton az onkológiai intézet fejlesztése, ami példaként szolgál a teljes gazdaság számára, hiszen előrevetíti a következő két évben az élet minden területén bekövetkező fellendülést” – jósolta a nemzetgazdasági miniszter.
A Magyarországon vezető haláloknak számító daganatos megbetegedések elleni küzdelem jelentős állomásának nevezte az épületegyüttes átadását Szócska Miklós államtitkár. Mint mondta, a rák veszélyes, de korántsem leküzdhetetlen ellenfél, a siker nyitja a jól felszerelt onkológiai centrumok mellett a megelőzésben, a népegészségügyi mozgósítások hatékonyságának növelésében rejlik. Ennek része a nemdohányzók védelmét célzó törvény, aminek máris van eredménye, hiszen nyolcvan százalékkal csökkent a szállópor aránya a szórakozóhelyeken.
Az ünnepi beszédeket követően felavatták azt a szobrot, amelyet Sinkovits Vilmos és Tímár László, valamint családjaik adományoztak az intézménynek. Az építkezés projektmenedzsere, Tímár László szerint a rákbetegek számára nagyon fontos a remény és a hit – a sebészeti tömb aulájában elhelyezett szobor talán némi megnyugvást ad a gyógyulásra váróknak. Az ünnepség zárásaként a katolikus, a református és az evangélikus egyházak képviselői közös liturgia keretében megáldották az épületet.

Em.