Májusi levesek
Szemet gyönyörködtető látvány ilyenkor a piac, se szeri, se száma a friss zöldségeknek, gyümölcsöknek. Kedvünkre válogathatunk az idei répák, spárgák, eprek, szamócák között. Egy könnyű, vagy éppen tartalmas leves jó indítója a hétvégi ebédeknek, ehhez adunk egy-egy „zöldséges” és „gyümölcsös” ötletet.
Petrezselymes karalábéleves
Két-három fej zsenge karalábét meghámozunk, és fél kisujjnyi csíkokra vágunk. Megforrósítunk 4 evőkanál olajt, rádobjuk a karalábédarabokat, lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg megpuhul. Ha kell, fél deci vizet is aláönthetünk, nehogy odaégjen.
Ezalatt 1 tojást beleütünk egy tálba vagy nagyobb bögrébe, és 1 mokkáskanál ételízesítő porral, illetve amennyi lisztet felvesz, annyival (kb. 1 púpozott evőkanállal) lágy galuskatésztát keverünk. A puha karalábét meghintjük 1 evőkanál finomliszttel, fél percig kevergetjük, majd 1 liter vízzel felöntjük, belemorzsolunk 1 leveskockát, és mielőtt felforrna, mokkáskanállal beleszaggatjuk az apró galuskákat, majd néhány percig összeforraljuk.
Közben 1 csokor friss petrezselymet finomra aprítunk, beleszórjuk a levesbe, sózzuk, borsozzuk, és 1 mokkáskanál cukorral ízesítjük.
|
Fotó: Balogh Tamás |
Habos eperleves
Megmosunk és kicsumázunk 30 deka epret, és 12 szemet félreteszünk a díszítéshez. A maradékot elnegyedeljük, hozzáadunk 2,5 deci eper- vagy szamócaszörpöt, 3 deci főzőtejszínt és 3 deci 100 százalékos narancslevet.
Mindezt turmixszoljuk, és 2-3 evőkanál mézzel édesítjük – fél citrom kifacsart levével még pikánsabb ízű lesz. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk, hogy kellemesen hűs legyen, de mielőtt asztalra tennénk, a tálak tetejére egy kis halom tejszínhabot nyomunk, és fél szem eperrel díszítjük.
-járay-