Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Skot_pedagogusok_tanulmanyoztak_a_Kodaly_modszert

Skót pedagógusok tanulmányozták a Kodály-módszert

„Ezt látni, hallani kell!” – lelkendezett a National Youth Choir of Scotland igazgatója. Ő és pedagógus társai a Kós Károly iskola hatodik és nyolcadik osztályának ének-zene óráit tekintették meg, hogy a Kodály-módszerrel ismerkedjenek.

A Kodály-módszer hatékonyságát a világ minden táján ismerik és elismerik, csakúgy, mint a Balaton szépségét, vagy Puskás Ferenc futballtalentumát. A hungarikumként is számon tartott technika elsajátítása érdekében a kecskeméti Kodály Intézet minden évben tanulmányutat szervez Skóciában élő pedagógusok számára.
A National Youth Choir of Scotland (NYCOS) tanárai idén egy kecskeméti és három budapesti tanintézetben tettek látogatást, az egyik ezek közül a hegyvidéki Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola volt, ahol a hatodik és a nyolcadik osztályosok énekóráira ültek be. A negyvenöt perces foglalkozásokat zenehallgatás, kottázás, gondolkodtató feladatok elvégzése, szolmizálás és rengeteg éneklés töltötte ki.
„Nemcsak Budapest szépsége nyűgözött le mindnyájunkat, hanem a magyarországi zeneoktatás is – árulta el Carol Allen, az NYCOS igazgatója. – A Kodály-módszer világhírű, ezt a csodálatos pedagógiai eszközt szeretnénk elsajátítani, s ehhez, úgy gondolom, nem elég megtanulni a könyvekben leírt definíciókat. Ezt látni, hallani kell! Érdekes volt megfigyelni, hogy a gyerekek mennyire élvezték az órát.”
Az igazgató a tanórák végén egy skót népdalt énekelt el kollégáival együtt. „Láttátok, milyen átéléssel adták elő a saját dalukat? Nem elég énekelgetni, énekelni kell!” – mondta diákjainak Hraschek Katalin ének-zene tanárnő.
A vendégek részt vehettek egy kóruspróbán is, ami szintén nagy élményt jelentett a számukra. „Büszke vagyok a gyerekekre! Szépen énekeltek, a kottaolvasást és a gondolkodtató feladatokat is ügyesen végezték. Látogatóink igencsak elégedettek voltak, szívből jövő szavakkal köszönték meg, hogy betekinthettek az iskola zenei műhelyébe” – mesélte örömmel Hraschek Katalin.
Kodály Zoltán konkrétan és hosszasan leírta módszere lényegét a tanulmányaiban, de röviden, egyetlen mondatban is megfogalmazta: „Legyen a zene mindenkié!” Így volt ez ezúttal a Kós Károly iskolában is.

B. M.