Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A remény virágait ültették el

Sárga lufit szorongató, izgatottan készülődő gyerekek népesítették be a Királyhágó teret október 24-én. A hospice szolgálat immár nemzetközivé lett jelképe, a sárga nárcisz hagymáit ültették el a kerület óvodáiból, iskoláiból érkező apróságok, akik pedagógusaik ösztönzésére magukkal hozták legféltettebb vágyaikat ábrázoló rajzaikat is.

Elégedett mogyoró, szomorú dió

Lassan a csonthéjas gyümölcsök is megérnek és lepotyognak, aki összeszedte őket, kezdheti a törést és a pucolást. Érdekes módon a növények eltérő módon fejlődtek ebben a kifejezetten száraz esztendőben. Ami a mogyorónak és a mandulának kedvezett, a dióra éppen ellenkező hatást gyakorolt.

Bomba jó gomba

Az ehető gombák csaknem egyidősek az emberiséggel, számosat már kétezer évvel ezelőtt is termesztettek Kelet-Ázsiában. Népszerű táplálék, változatainak se szeri, se száma. Ezúttal néhány kevésbé ismert gombás étket ajánlunk elkészítésre.

„A férjem olyan volt, mint a mágnes”

Solti György születésének századik évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak a Hegyvidéken. A világhírű karmester özvegye, Valerie Solti Váczi János alpolgármesterrel közösen koszorút helyezett el Solti György gyermekkorának legfontosabb helyszíne, a Maros utca 29. alatti ház emléktáblájánál. A mesterről Valerie Solti mesélt lapunknak.

Hegyvidéki városrészek - Zugliget

A végére értünk sorozatunknak, amely a XII. kerület városrészeit mutatja be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. Utolsó állomásunk Zugliget, amelyről Vörösmarty Mihály egykor azt mondta: gond és bánat itt víg kacagásra derül.

Magyar diák győzelme Vilniusban

A Városmajori Gimnázium diákjaként jelentkezett a német nyelvű disputaverseny nemzetközi döntőjére Szabó Gréta. Az immár műegyetemi hallgató nyolc ország indulói közül a legjobb eredményt érte el. A versenyről és további terveiről kérdeztük őt.

Skót pedagógusok tanulmányozták a Kodály-módszert

„Ezt látni, hallani kell!” – lelkendezett a National Youth Choir of Scotland igazgatója. Ő és pedagógus társai a Kós Károly iskola hatodik és nyolcadik osztályának ének-zene óráit tekintették meg, hogy a Kodály-módszerrel ismerkedjenek.

Gyertyák gyúltak a forradalom elesett hőseiért

„Ablakunk mind fény, gyertyaláng! / Aztán már settengő gyanuk. / Még egy éj. S Budapest köré / vashernyók gyűrűje szorúlt.” Szabó Lőrinc így írt Meglepetések című versében az 1956-os forradalom és szabadságharc tragikus végnapjairól. E sorok november 4-én, a forradalom gyásznapján Csoóri Sándor, Márai Sándor és Tamási Lajos „jajkiáltásaival” együtt hangzottak el a Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett, mécsesgyújtással záruló emlékünnepségen.

Nívódíjas lehet a MOM Kulturális Központ

Ha minden a reményeink szerint alakul, tovább folytatódik a MOM sikereinek sorozata. A Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlan Szövetség idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívó-díj Pályázatát, amelyen a Hegyvidéket a MOM Kulturális Központ képviseli majd. Erről kérdeztük Szabó-Kalmár Évát, az önkormányzat városrendezési és főépítész irodájának vezetőjét.

Papír, elektronikai hulladék és akkumulátor gyűjtése

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Feparec Kft. gyűjtést szervez november 17-én, szombaton 8 és 12 óra között a Böszörményi út 23–25. alatt, a polgármesteri hivatal előtti parkolóban, valamint a Fodor utca–Pagony utca kereszteződésében, az élelmiszerüzlet parkolójánál.

Megerősítik a kerületi rendőrkapitányságot

Jelentős átszervezések történnek novemberben a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ezek fő célja a helyi szervek megerősítése. A XII. kerületi kapitányság is új embereket és új feladatokat kap, a hegyvidéki gépjárműlopási ügyeket például ezentúl nem egy központi egység, hanem kerületi nyomozók vizsgálják majd.

Kiváló és magyar

A hagyományok ápolásának és továbbvitelének egyik kitüntetett területe a gasztronómia. Ezt ismerte fel a Kárpát-medence tradicionális élelmiszeripari vállalkozásait összefogó Premium Hungaricum Egyesület, amely minden évben védjegyet bocsát ki az egyedülálló minőségű termékek gyártói számára. Idén első alkalommal a tanúsítványokat a Hegyvidéken vehették át az arra érdemesek.

POFOSZ-kitüntetések a Hegyvidéken

Díjakat adományozott a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége a nemzeti ünnep alkalmából Fonti Krisztina alpolgármesternek, Praimajer Máriának, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodája munkatársának, valamint Hambuch Gerdának, a MOM Kulturális Központ vezetőjének. Ebből az alkalomból kérdeztük őket.

Kiválasztják a „közösség lámpásait”

Kultúraformáló projektet indít uniós támogatással a Vakok és Gyengénlátók Közép Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE): látássérült, egyéb hátrányos helyzetű és egészséges emberekből álló kis közösségeket építenek, amelyek helyi szinten megváltoztatják a fogyatékos emberek és a többségi társadalom viszonyát. Most a projekt motorjait, a közösség lámpásait keresi az egyesület, akikre képzés, majd munkahely vár.

A Hegyvidék „arca” lenne a női focicsapat

Sokak számára még mindig furcsán hat, amikor a „nő” és a „futball” szókapcsolatot hallják. S akkor vajon mi gondolnak arról, hogy a Hegyvidék SE NB I-es női labdarúgóit egy ifjú hölgy, Korcsogh Orsolya irányítja? Méghozzá nem is akárhogyan: a csapat jelenleg negyedik a magyar élvonalban, ami egyelőre minden idők legjobb XII. kerületi csapatsport-eredménye. A sikeredzővel beszélgettünk.