Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kivalo_es_magyar1

Kiváló és magyar

A hagyományok ápolásának és továbbvitelének egyik kitüntetett területe a gasztronómia. Ezt ismerte fel a Kárpát-medence tradicionális élelmiszeripari vállalkozásait összefogó Premium Hungaricum Egyesület, amely minden évben védjegyet bocsát ki az egyedülálló minőségű termékek gyártói számára. Idén első alkalommal a tanúsítványokat a Hegyvidéken vehették át az arra érdemesek.

A statisztikai adatok szerint a Hegyvidéken élők egészségi állapotának minősége messze meghaladja az országos átlagot, amiben a kedvező földrajzi adottságok, a jó levegő és a zöldterületek nagysága mellett a megfelelő életvitel iránti igénynek is komoly szerepe van. Elég csak a Hegyvidéki Egészségnapok, az ingyenes szűrések, a prevenciós programok és az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem sikerére, avagy éppen a MOM Kulturális Központ területén működő, Közép-Európában páratlan méretű és gazdagságú biopiac sikerére gondolni. Talán nem véletlen, hogy a Premium Hungaricum Egyesület most először a Hegyvidéken, a Városmajor utcai bio- és reformboltban adta át az idei Premium Hungaricum védjegytanúsítványokat.
Szommer Gábor elnökségi tag elmondta, hogy a 2004-ben Hábenciusz Péter kezdeményezésére megalakult egyesület elsősorban a Kárpát-medence magyar eredetű gasztronómiai különlegességeinek érdekképviseletét látja el. „A hagyomány maradandóvá tételére törekszünk, arra, hogy ezek az egyedi, tradicionális termékek megmaradjanak, egyúttal lehetőség szerint innovatív módon még tovább fejlődjenek. Ma már negyvennél is többen vagyunk, tagjaink az almachipstől kezdve a lekvárokon át a mézeskalácsig a teljes magyar élelmiszerkínálatot lefedik” – hívta fel a figyelmet Szommer Gábor, hozzáfűzve, hogy a kiváló minőségű árucikkeket elsősorban az egyesület logójával ellátott üzletekben – ilyen a Városmajor utcai is – lehet megvásárolni.
Az egyesülethez kizárólag ajánlás útján, szigorú felvételi követelmények teljesítésével lehet csatlakozni. A tagok Premium Hungaricum minősítést és védjegyet kaphatnak, amit minden évben meg kell újítaniuk. A védjegyhasználat odaítélésekor a szaktekintélyekből álló zsűri a beltartalom, az élvezeti érték, a tradíció követése, a megjelenés mellett a nyomon követhetőséget is értékeli. Utóbbi rendkívül fontos, hiszen garanciát jelent a megfelelő alapanyagok alkalmazására.
Az ez évi bírálaton hat termelő, illetve gyártó tíz terméke – a többi közt a tokaji hárslevelűben áztatott sajt és a rendkívüli ízű levendulás szilvalekvár – kapta meg a Premium Hungaricum védjegyet. Az erről szóló tanúsítványokat az egyesület felkérésére Fonti Krisztinától vették át a vállalkozások képviselői.
„A Hegyvidéki Önkormányzat a hagyományok ápolása mellett azt is fontosnak tartja, hogy minél több egészséges magyar élelmiszer kerüljön a kerületiek asztalára” – hangsúlyozta az alpolgármester, aki szerint mindez egybecseng a Premium Hungaricum Egyesület törekvéseivel.
A parlamenti Hungarikum Munkacsoportot vezető Birinyi József azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy napjainkban már egyértelműen az „érték a mérték”, azaz a világ arra kíváncsi, mivel tudjuk gazdagítani a hatalmas globális piacot. „Arra kell törekednünk – tette hozzá –, hogy nemzeti értékeink kikerüljenek abba a bizonyos kirakatba, másképpen nem lehetnek életképesek a nemzetközi versenyben. Ezért jelentős a Premium Hungaricum Egyesület munkája: hozzájárul ahhoz, hogy gasztronómiai örökségünk ne vesszen el, sőt helyet követeljen magának a leginkább keresett termékek táborában, és tovább gazdagítsa az egyetemes emberi kultúrát.”Kivalo_es_magyar2

Em.