Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nivodijas_lehet_a_MOM_Kulturalis_Kozpont

Nívódíjas lehet a MOM Kulturális Központ

Ha minden a reményeink szerint alakul, tovább folytatódik a MOM sikereinek sorozata. A Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlan Szövetség idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívó-díj Pályázatát, amelyen a Hegyvidéket a MOM Kulturális Központ képviseli majd. Erről kérdeztük Szabó-Kalmár Évát, az önkormányzat városrendezési és főépítész irodájának vezetőjét.

A kiírás szerint a pályázat célja a legjobb és legsikeresebb magyarországi ingatlanfejlesztések kiválasztása, bemutatása, amelyek az országot képviselhetik a nemzetközi versenyen is. Hazai ingatlanfejlesztési díjat már korábban is nyert el kerületi ingatlan, például a MOM Park, a Budapesti Osztrák Iskola és a Barabás-villa. Most a MOM Kulturális Központon és környezetén a sor, hogy a nívódíj-versenyben megmérettesse magát?

– A MOM idehaza már elnyert egy igen rangos szakmai elismerést, hiszen a felújítást és korszerűsítést tervező Csavarga Rózsa ezzel a munkájával vívta ki magának az Év Belsőépítésze díjat, a központhoz kapcsolódó Larus Étterem és Rendezvényközpont pedig 2012-ben elnyerte a legjobb rendezvényközpontnak járó kitüntetést. Most a teljes projekttel pályázunk a hazai és reményeink szerint a nemzetközi nívódíjra.

Boldogan szoktunk vissza a felújított kulturális központba, nagyon sokan szeretjük. De ennél nyilván több szempontot is figyelembe kell venni.

– Igen. Az elbírálás során értékelik az ingatlanfejlesztés koncepcióját, építészeti-városépítészeti színvonalát, valamint a környezetére gyakorolt hatását. A MOM esetében az alapelemek adottak voltak, mégpedig egy védett műemléképület részeként. Aztán ott volt az egyre szűkösebb helyen működő biopiac, valamint a már felújításra szoruló park is. Fontos volt, hogy a kulturális központot is kiszolgáló épületegyüttes jöjjön létre család- és környezetbarát módon, megoldódjanak a parkolási problémák, illetve multifunkcióssá bővüljön például a színházterem, és rögzített, állandó épületegyüttesekkel egészüljön ki a biopiac. A rekonstrukció során a Larusszal létesült egy olyan szolgáltató szint is, ami nyit a park felé – a rendezvényközpont létjogosultságát már számos nagyrendezvény bizonyította.

Nemcsak a régit őrizte meg a fejlesztés, hanem addig egyedülálló újításokat is tartalmaz.

– Csavarga Rózsa belsőépítész úgy nyúlt az épülethez, hogy megőrizte az egykori hangulatot, de egyben maivá is tette. A környezettudatosság is alapvető szempontja volt a fejlesztésnek. Magyarországon például egyedülálló a szennyvízhő itt alkalmazott hasznosítása.

Milyenek a versenytársak?

– Még nem tudjuk, de vélhetően sokan lesznek. Ez a tizennegyedik ingatlanfejlesztési pályázat, eddig összesen kétszázötven hazai pályázó indult az évek során ezért a díjért, a nemzetközi versenyre kijutók pedig az elmúlt esztendőkben tizenhárom első helyezést és tizenkét különdíjat hoztak el.

Említene néhányat?

– Például a Fővám téri Nagyvásárcsarnok, a Gödöllői Városi Múzeum és Piac, a Millenáris Park, a Művészetek Palotája, a Corvin Sétány vagy legutóbb a pécsi Kodály Központ. Reméljük, a sort a MOM folytatja!

Mikor lesz eredményhirdetés?

­– Decemberben várható a döntés. Rangos zsűri bírálja el a pályázatokat, a Belügyminisztérium szakmai védnöksége mellett a hazai építész- és ingatlanszakmai kamarák, szövetségek részvételével. A hazai versenyen győztes épületek pedig később indulhatnak a nemzetközi megmérettetésen is.

Mit jelent, ha a MOM elnyeri a díjat?

– A nívódíj pénzzel nem, viszont annál nagyobb és komolyabb szakmai elismeréssel jár. Illetve olyan logóviselési jogot ad, amit minden tervező és építő szeretne elnyerni. A nemzetközi versenyen is győztes épületet, épületegyüttest a Wall Street Journal egy egész oldalon mutatja be. Nagyon bízunk abban, hogy a MOM-é lesz a díj!

(-tal)