Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elkeszult_a_KIMBI_Ovoda_bovitese2

Elkészült a KIMBI Óvoda bővítése

A beruházás nagyságához méltó színes, nagyszabású ünnepséget rendeztek a KIMBI Óvodában annak örömére, hogy az intézmény kívül-belül megújult, korszerűsödött, és jócskán ki is bővült. Egy teljesen új szint létrehozásával három új csoportszoba létesült, ezek hatvan gyerek elhelyezését teszik lehetővé.

Évek óta gondot jelentett, hogy kevesebb a bölcsődei és óvodai férőhely a Hegyvidéken, mint amennyire szükség lenne. Ezen enyhít az a két európai uniós forrásból megvalósuló korszerűsítés, aminek eredményeként nemrég a Krisztinavárosi Bölcsődét, november közepén pedig a KIMBI Óvodát adták át használóinak.
Ez utóbbi ünnepségen részt vettek Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina és Váczi János alpolgármesterek, Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, Rimóczi János, a polgármesteri hivatal városfejlesztési, Gilicze Zoltán, az oktatási és Müller Csaba, a népjóléti iroda vezetője, továbbá Böjti Mária tervező, Faltusz Csaba társtervező és a kivitelezők képviselői is.
Tordy Géza (KIMBI-s nagypapaként) mesében elbeszélve mondta el az óvoda történetét, szavait a gyerekek látványos műsora illusztrálta. (A csoport szereplése után a színművész nyakába boruló szőke kislány nem hagyott sok kétséget afelől, kinek is a rokona a Nemzet Színésze.)
Pokorni Zoltán megköszönte a szülők türelmét, amiért zokszó nélkül vállalták a munkálatok miatti átköltözés kényelmetlenségét (a felújítás idejére a Hegyvidéki Mesevár Óvoda fogadta be a KIMBI csoportjait), míg Palotai Istvánnénak, a KIMBI Óvoda vezetőjének azt, hogy a nevelőmunka zavartalanul folyt a felújítás alatt is.
„Mindig kiemelkedően keresett és szeretett óvoda volt a KIMBI. Hogy az is marad, csak részben köszönhető az épületnek, sokkal inkább az óvoda vezetésének és az intézményben folyó pedagógiai munkának” – fogalmazott a polgármester.
A szülők nevében Debreczeni Kálmán mondott köszönetet: „Az Európai Unió ennél jobb helyre nem is adhatta volna a támogatását. Annak pedig, aki önkormányzati vezetőként, tervezőként, kivitelezőként egy ilyen beruházást végigvitt, nem lehet nagyobb köszönetet mondani annál, mint amit az jelent, hogy a gyerekek és a szülők szeretnek idejárni.”
Az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Program 4.6.1-11 számú, „Nevelési intézmények fejlesztése” című kiírásra a Hegyvidéki Önkormányzat közel 200 millió forintot nyert el, a maximálisan megpályázható összeget, 95 százalékos állami támogatás mellett. A KIMBI-ben a beruházásnak köszönhetően egy teljesen új szint létrehozásával három új csoportszoba létesült, ezek hatvan gyerek elhelyezését teszik lehetővé.
Az épület felújítása mellett lehetőség nyílt a tetőcserére, a padlóburkolatok, a külső nyílászárók cseréjére, valamint a többfunkciós terem és az új logopédiai szoba kialakítására is. A csoportszobák és a játszókert fejlesztőeszközeinek beszerzését is az európai uniós támogatás tette lehetővé az áprilisban elnyert támogatási keretből. Megújult az óvoda környezete is, ennek költségeit teljes mértékben az önkormányzat fedezte.
További sikeres pályázat tette lehetővé, több mint 55 millió forint értékben, hogy a Normafa és a KIMBI Óvoda épületén napelemes rendszerek épüljenek ki. Ennek a beruházásnak az önerőhöz szükséges részét is sikerült pályázaton elnyernie az önkormányzatnak, így a teljes projekt támogatásból valósult meg.
Az ünnepség köszöntőinek sorából talán a legfontosabb a nagycsoportos Dávid „beszéde” volt, aki bátran kiállva elmondta, hogy nagyon tetszik neki az új óvoda, „csak az a kár, hogy jövőre már nem járhatok ide, mert már iskolás leszek”. Elkeszult_a_KIMBI_ovoda_bovitese1

A.