Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fakat_ultet_a_fokert

Fákat ültet a FŐKERT

A fák nem csupán díszei, alakítói a közterületeknek, hanem hozzájárulnak lakókörnyezetünk otthonosabbá és egészségesebbé tételéhez is. A zöld növényeknek jelentős a szerepük a szennyezett városi levegő megtisztításában, valamint az üvegházhatás csökkentésében.
Egy nagyobb méretű, kifejlett fa évente közel 176 kilogramm oxigént termel, ami megfelel egy ember éves oxigénfogyasztásának. A forgalmasabb útszakaszok mellé ültetett példányok ráadásul megkötik az utcáról felszálló szennyező anyagokat, javítják a mikroklímát, és védenek a zajtól, gyökérzetük pedig elnyeli a járművek okozta rázkódások egy részét.
Ezért van nagy jelentősége a FŐKERT Zrt. tél eleji faültetési programjának, melynek során december közepéig tizenhárom kerületben összesen háromszáz nagyméretű facsemetét ültetnek el. A többi között olyan helyszíneken, amelyekről évekkel ezelőtt el kellett távolítani a balesetveszélyes fákat. A Hegyvidéken a Királyhágó térre egy déli ostorfa, a Diós árokba három egyszerű csörgőfa, míg a Fodor utca 2. elé egy japánakác kerül.
A növények megmaradása és egészséges fejlődése érdekében a FŐKERT arra kéri a lakosságot, hogy óvja a frissen kiültetett növényeket, ne rongálja meg a facsemetéket parkolás közben, és tartsa távol tőlük a kutyákat.

(-ály)