Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Folytatodik_a_kozterulet-fejlesztesi_program2

Folytatódik a közterület-fejlesztési program

Az elmúlt hetekben több helyszínen befejeződtek az út-, járda- és lépcsőépítések, a kedvező időjárásnak köszönhetően pedig egyéb kisebb munkákba is belekezdett a Hegyvidéki Önkormányzat. A nyár végén elinduló közterület-fejlesztési program keretében új járda épült az Apor Vilmos téren, a Padka lépcsőnél, valamint a Zsolna utcában, míg a Mártonhegyi úti bölcsőde előtt hamarosan rendezik a parkolókat, és vadonatúj gyalogjárót alakítanak ki.

Továbbra is gőzerővel zajlanak a kerületi út-, járda- és lépcsőépítések, a kedvező időjárásnak köszönhetően a fejlesztések döntő többsége már elkészült. Csupán néhány helyszínen dolgoznak még a szakemberek, így lehetőség nyílt további kisebb munkák megkezdésére is.
Befejeződött a járdarekonstrukció a Szent Család parkban, az átépítés során a gyalogjárót megemelték, illetve kismértékben megdöntötték, ezzel biztosítva a korábban rengeteg bosszúságot és még több pocsolyát okozó esővíz lefolyását. Megszüntették a botlásveszélyt a Zsolna utcában, a Matyó és a Zsibói utca között a burkolatjavítás mellett a hiányzó járdaszakaszokat is kiépítették.
Hamarosan elkészül a Sárospatak úti hajtűkanyar után a megsüllyedt útpályát megtartó támfal. Erre azért van szükség, mert ismeretlenek a rézsű egy részének elhordásával szabálytalan parkolókat létesítettek, ami meggyengítette az útpálya szerkezetét.
Nagy sikert aratott a KIMBI Óvoda előtt a gyermekek biztonsága érdekében kiépített korlátrendszer. Az egyedülálló megoldás nem csupán azt akadályozza meg, hogy a kicsik az utcára fussanak, hanem azt is, hogy véletlenül az intézmény melletti parkolóból kiálló autók elé kerüljenek.
Kiszélesítették az útpályát a Sztehlo Gábor utcában, ennek köszönhetően a gyalogosok is könnyebben elérhetik a közeli Budakeszi úti buszmegállókat. A Csorna lépcsőn kijavították a hibás fokokat, felújították a pihenőket, valamint pótolták a hiányzó korlátelemeket. Erős, a kisebb koccanásokat is jól tűrő U-alakú korlátok kerültek a Szent János Kórház melletti parkolósáv határára, így mostantól az autók nem tudják elfoglalni a járdát.
Nagy könnyebbséget jelent a környéken élőknek, hogy lezárult a Zsibói utca felújítása az Istenhegyi és a Zsolna utca közötti szakaszon, ahol a régi, nehezen járható, megkopott és kilazult terméskő burkolatot korszerű aszfaltra cserélték. Ugyanitt az út melletti lépcsős járdánál – a lakók kérésének megfelelően – kapaszkodót szereltek fel, míg a Zsibói és a Zsolna utca sarkán található kisbolt előtti meredek szakaszt lépcsős járdává építették át.
Már korábban megkezdődött a Zsolna utcai járda felújítása, valamint a hiányzó részek kiépítése. A páratlan oldalon, a Matyó utcától a Zsibói utcáig elkészültek a munkával, a szemközti oldalon azonban gázvezeték-építés miatt erre tavaszig várni kell.
A járdaépítés idején a gázművek szakemberei átvizsgálták a gerincvezetéket, és több helyen gázömlést állapítottak meg. Ezek után a gázvezeték cseréje mellett döntöttek. Mivel a házakhoz vezető bekötések miatt a járdát is több helyen felbontják, nem lett volna értelme ezt megelőzően felújítani a burkolatot. Jó hír ugyanakkor, hogy az útpályát fél szélességben köteles helyreállítani a kivitelező.
A gyalogosok szokásait figyelembe véve épült meg a buszvégállomást és a kriptát összekötő új, térköves járda az Apor Vilmos téren, ahogyan megtörtént az Alsó Svábhegyi útnál induló Padka lépcső javítása, továbbá a lépcső és a Diós árok közötti gyalogjáró kialakítása is.
Az ez évi tervek között szerepel a Diós árok 58. és 78. számnál a fogaskerekűhöz vezető lépcsők felújítása, valamint egy új sebességcsillapító borda kiépítése a Jagelló út 52. előtt. Tervezési szakaszba lépett a Diana parkot lezáró kő támfal rekonstrukciója, már megtörtént az eredetivel megegyező színű és mintázatú burkolat kiválasztása. Az elképzelések szerint a korhű helyreállítás jövőre, a fagyok megszűnését követően kezdődhet meg.
Ugyancsak dogoznak a mérnökök a Csermely lépcső mellé elképzelt rámpa tervezésén. A cél az, hogy a négy és fél méteres szintkülönbség a babakocsival közlekedő kismamák számára se jelentsen akadályt.
Még az idei év feladata a Mártonhegyi úti Svábhegyi Bölcsőde előtti murvás, ezért az esők után meglehetősen sáros autóparkoló átépítése. A munkálatok során a parkolóhelyek szilárd burkolatot kapnak, a fennmaradó területen pedig biciklitárolót alakítanak ki, ezzel is segítve, hogy a környék kerékpárral is jól megközelíthető legyen. A beruházás részeként a Szépkilátás út és a bölcsőde között korszerű járda készül, így a jövőben a fogaskerekű- és a közeli buszmegállótól érkezők még biztonságosabban érhetik el az intézményt. Folytatodik_a_kozterulet-fejlesztesi_program1

(mm.)