Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Időskori bőrelváltozások

Az Idősek Egészség Iskolája címmel ez év őszén indított programsorozat legutóbbi előadását dr. Fáy Andrea bőrgyógyász tartotta, aki az időskori bőrelváltozásokról, valamint azok okairól beszélt. A Budai Egészségközpont szakorvosa a rendszeres önvizsgálat és a korszerű diagnosztika fontosságát hangsúlyozta a legveszélyesebb bőrdaganat, a melanoma kapcsán.

Az idősödés természetes velejárója a bőr öregedése. A változásokért elsősorban az öröklött tulajdonságok felelősek, de egyéb faktorok – mint például a nők esetében az ösztrogénszint csökkenése – fokozzák a bőr öregedését.
Külső hatások nemcsak gyorsítják ezt a folyamatot, hanem a biológiai öregedéstől eltérő klinikai és szövettani változásokat hoznak létre a bőrben: a káros mértékű ultraibolya-sugárzás hatására a hám megvastagodik, a bőr durvábbá, szárazabbá válik, a kötőszöveti rostok károsodása miatt mélyebb ráncok alakulnak ki, illetve a melanociták sérülésével pigmentációs zavarok jelentkezhetnek. Az UV-sugárzás a direkt DNS-károsító hatása mellett gátolja a DNS-javító mechanizmusokat, valamint gyengíti az immunrendszert, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát – minderről dr. Fáy Andrea tartott előadást az Idősek Egészség Iskolájában, a Kulturális Szalonban.
Az időskori bőrbetegségek kapcsán a bőrgyógyász a többi között az ekcémát, viszketést, a bőrfertőzések gyakoribbá válását említette. Kitért a lábat érintő betegségekre is, továbbá a paraneoplasiás szindrómákra, amikor a bőrtüneteket valamely belső szervi tumor váltja ki.
Az előadó kiemelten foglalkozott a bőrdaganatokkal, hiszen bizonyos formái, mint a melanoma, az életet veszélyeztetik. Az időskori bőrdaganatok leginkább a fénynek kitett helyeken alakulnak ki. A leggyakoribb a bazalioma, amelyre jellemző, hogy rendszerint egy nem gyógyuló seb formájában jelentkezik. Ha ilyet látunk a bőrünkön, érdemes szakemberrel konzultálni.
A legveszélyesebbek a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganatok, a melanomák, amelyeknek a gyakorisága és a miattuk bekövetkező halálozások száma is növekedést mutat. A szakorvos arra figyelmeztetett: amennyiben a bőrünkön folyamatosan növekedő, barna, sötétbarna, fekete színű, szabálytalan alakú pigmentfolt alakul ki, feltétlenül mutassuk meg bőrgyógyásznak, mert ez a melanoma hámra lokalizálódó, úgynevezett „in situ” formája is lehet, amit ha elhanyagolunk, melanoma alakul ki belőle. Ha a folton belül tapintható csomó keletkezik, akkor már nagy valósszínűséggel invazív melanomával van dolgunk.
A doktornő kiemelte, hogy a rejtett régiókban – például a talpon, lábujjak között, hajas fejbőrön – jelentkező melanomákat sokszor jóval később ismerik fel. Előfordulnak olyan esetek is, amikor a melanoma nem tartalmaz pigmentet, csak egy vérzékeny tumort látunk a bőrfelszínen – ilyen esetben nehéz a diagnózis felállítása.
A bőrgyógyász szerint a melanoma esetében is a legfontosabb a megelőzés és a rendszeres önvizsgálat, aminek a rejtett testtájékokra is ki kell terjednie. Az alapos diagnózishoz a szakorvosi vizsgálat is elengedhetetlen: a manapság alkalmazott, leghatékonyabb diagnosztikai eszköz az úgynevezett videodermatoszkóp, amellyel nagy pontossággal nyomon lehet követni a kockázatos bőrelváltozásokat.

sz.