Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kempooktatas_a_hegyvideki_testnevelesorakon

Kempooktatás a hegyvidéki testnevelésórákon

A Kós Károly, a Pannonia Sacra és a Budai Középiskola közel kétszáz diákja vesz részt a mindennapos testnevelés keretében hetente egyszer megtartott kempoedzéseken a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémián. Mint az oktatást vezető Lacza Illés Ádám elmondta, kifejezetten az önvédelmi alapok elsajátításával foglalkoznak, a diákok megtanulják, milyen előzetes jelei vannak egy esetleges támadásnak, hogyan védhetik meg magukat, és mit kell tenniük, hogy elkerüljék a konfliktusokat. Gyakorolják az eséseket, a nyak- és karfogásból, a testátkarolásból való menekülést, valamint azokat az alapütéseket és rúgásokat, amelyeket sikerrel lehet alkalmazni egy támadóval szemben.
„Az eltelt három hónap alatt rengeteget fejlődtek a gyerekek, és nem csupán erőnlétileg, hanem mentálisan is. Javult a koncentrációs képességük, a tanárok szerint nagyobb lett a fegyelem az órákon. A pozitív változás a tanulmányi eredmények alakulásán is nyomon követhető – foglalta össze az eddigi tapasztalatokat a küzdősport-akadémia vezetője, hozzátéve, hogy az edzéseken a harcművészetek szellemiségét is igyekszik átadni a tanítványoknak. – Arra próbálom rávezetni a karatékákat, hogy a távol-keleti harcművészet, így a kempo sem a verekedésről, a harcról, hanem a test és a szellem fejlesztéséről szól. Olyan tulajdonságokkal ruház fel, amelyek az élet valamennyi területén a hasznunkra lehetnek.”
A lengyelországi Jaworznóban november 24–25-én rendezett ju-jitsu-világbajnokságon a Magyar Kempo Szövetséget a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia kemposzakosztálya képviselte. Méghozzá nagy sikerrel, hiszen Muzsai Nimród a 9 évesek között, míg Lacza Ábel a –35 kilós, 10–11 éves korcsoportban szerzett világbajnoki címet. Ábel teljesítményének értékét növeli, hogy kategóriájában engedélyezték a felnőttekre vonatkozó, teljes testet támadó ütéseket, rúgásokat, dobásokat, a földharcot, valamint a fojtásokat és feszítéseket.
A harmadik hegyvidéki harcos, Megyeri Szabina is kiválóan küzdött, cseh ellenfele azonban a döntőben néhány ponttal jobbnak bizonyult nála, így meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Szabina ugyanakkor megkapta a verseny fair play-díját.

(os)