Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bekes_Tiborne

Meghalt Békés Tiborné

Békés Tiborné

(1945–2013)

„Minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiségből. Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang – érted szól!” – írta John Donne angol költő. 2013. december 11-én délben Békés Tiborné címzetes igazgató emlékére szól majd a városmajori templom harangja.

Meghalt Békés Gitta, akit annyian ismertek és szerettek a Hegyvidéken, aki annyit tett a közösségekért, amelyekben élt: a Jókai iskoláért, amelyet helyettesként, majd vezetőként huszonkilenc évig irányított, a Hegyvidékért és hazájáért, a határainkon belül és kívül élő magyarságért.

A rendszerváltáskor választotta őt igazgatójául az a tantestület, amelynek akkor már huszonegy éve egyik legaktívabb tagja volt. Az új feladatkörrel járó kihívásokat óriási energiával, lelkesedéssel, szeretettel kezelte. Mindig volt ideje azok számára is, akik hozzá fordultak segítségért.

Rengeteget tett azért, hogy a szükséges változások az oktatásban is bekövetkezzenek, sok területen megelőzve korát. Bevezette a néptánc és az etika oktatását, megvalósította a német nemzetiségi tagozatot. Iskolai alapítványt hozott létre, tanulói kitüntetéseket, iskolazászlót és -emblémát vezetett be. Testvériskolai kapcsolatot alakított ki és ápolt a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceummal, karitatív akciókat kezdeményezett. Nagy súlyt helyezett a színvonalas oktatás mellett az erkölcsi és környezeti nevelésre, erdei iskolai programokat indított. Szívügyének tekintette mind az iskola, mind a környék szépítését: neki is köszönhetjük a Diana parkban létrehozott agorát a Jókai-szoborral.

„Nem hal meg az, ki milliókra költi dús élte kincsét.” Ő is velünk marad az általa létrehozott értékekben, életével példát adva nemcsak tanítványainak, hanem valamennyiünknek.