Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemzetközi pályázatot nyert az Arany János iskola

Sikerrel indult az Ép testben ép lélek című pályázaton az Arany János Általános Iskola és Gimnázium. Csanády Szilvia angoltanár vezetésével két osztály kapcsolódhat be a nemzetközi Comenius program égisze alatt megvalósuló, kilenc ország közel ezer diákját összefogó multilaterális iskolai együttműködésbe.

Norvég, dán, cseh, francia, spanyol, svéd, német és török iskolák mellett a hegyvidéki Arany János Általános Iskola és Gimnázium is részt vehet a nemzetközi Ép testben ép lélek (Mens sana in corpore sano) elnevezésű kezdeményezésben, amelynek legfontosabb célja az egészséges életmód tudatosítása a diákokban.
A programban mintegy ezer 6–16 év közötti tanuló – az Arany iskolából a 6.a és a 10.a osztály – vehet részt. „Novemberben minden ország kisfilmet forgatott a tradicionális népi játékaikról, decemberben úgynevezett egészséges képeslapokat gyártunk és küldünk egymásnak. Lesz közös kalendárium- és szógyűjtemény-készítés, kiállítást rendezünk, valamint előadásokat tartunk az adott témával kapcsolatban” – sorolta a gyerekekre váró feladatokat a pedagógus, aki kiemelte, hogy a pályázat egyik legjobban várt része a cserediákok fogadása, valamint a partneriskolák meglátogatása.
Januárban tanári kísérettel négy hegyvidéki gimnazista Franciaországba utazik, míg az általános iskolások márciusban Csehországba, áprilisban Dániába, majd novemberben Svédországba mennek. Budapestre februárban spanyol, dán, norvég és cseh gyerekek érkeznek. Csanády Szilvia szerint a program legfontosabb hozadéka egymás kultúrájának, tanulási és az egészségnevelés területén alkalmazott módszereinek megismerése, a tolerancia gyakorlása, a nyelvi készségek és a társas kapcsolatok fejlesztése, amire nagyszerű alkalom nyílik a személyes találkozókon.

em.