Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Otodik_a_Varosmajori_Gimnazium

Ötödik a Városmajori Gimnázium

A középiskolák fővárosi rangsorában bejutott az első ötbe a Városmajori Gimnázium, országosan pedig hatodik lett. Az iskola eddig is évek óta az első tíz között volt, most azonban nagyot lépett előre. A kimagasló eredményről és a versenyről Szebedy Tast, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola igazgatóját kérdeztük.

Az idén először sikerült bekerülnie a Városmajori Gimnáziumnak a fővárosi középiskolák rangsorában az első öt helyezett közé, úgy, hogy gyakorlóiskolát is maga mögé tudott utasítani. Az ötödik hely már önmagában is siker, hát még úgy, hogy a gyakorlóiskolák előnyösebb helyzetben vannak…

– Ez a tény mindenképpen növeli az amúgy is óriási siker értékét. Pedagógusaink tudását és elkötelezettségét dicséri, hogy fele annyi idő alatt tudtak felkészülni, mint a gyakorlós kollégák, hiszen az ott tanító tanároknak a munkaidő-kedvezmény révén mindössze tizenkét-tizennégy óra a heti kötelező óraszáma, míg a mi pedagógusainknak – ugyanazért a fizetésért – heti huszonkettő-huszonnégy.

Ilyen eredményt eddig még nem ért el az iskola.

– Az alapításunk óta eltelt huszonöt év alatt ez a legjobb eredményünk. Szerepeltünk már az országos rangsor első tíz helyezettje között, többször is, de a fővárosi ötödik és országos hatodik helyre most sikerült először feltornászni magunkat. Ez az eredmény sokéves önkormányzati támogatással elvégzett, kemény munka eredménye, nem csak az előző tanévé, hiszen a 2013-ban érettségizett és felvett diákok már hat éve nálunk tanultak. Az egyetemi felvételiknél, mint tudja, van bizonyos pontszámarány, amit el kell érni, vagyis a jobb egyetemekre azok az iskolák tudnak tanulókat bejuttatni, amelyekből eleve magasabb ponttal tudnak indulni. Nálunk például nem jellemző érettségin a hármas. Az orvosi egyetemnek pedig úgy lettünk a partneriskolája, hogy nagyon sok tanulót vesznek fel oda a biológia–fizika tagozatunkról, majd az ötödik év után átlagot meghaladó számban vesznek részt volt városmajori diákok a PhD-képzésben. Nagyon örülünk az ötödik és hatodik helyünknek, s bár tudjuk, hogy ezt nem lesz könnyű tartósan birtokolni, de azon leszünk, hogy sikerüljön a legrangosabb iskolák között maradnunk!

(i.)

Az öt legjobb budapesti középiskola

1. Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium

2. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium

3. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium

4. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium

5. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)

 

Az ország tíz legjobb középiskolája

1. Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium

2. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)

3. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium

4. Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

5. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium

6. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)

7. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium (Budapest)

8. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)

9. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)

10. ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola Hatévfolyamos Gimnázium (Budapest)