Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pajzsmirigybetegsegek_segit_a_jod

Pajzsmirigybetegségek: segít a jód

A pajzsmirigy megbetegedését jelző tünetek könnyen összetéveszthetők más kórképekkel. Ezért fontos a megelőzés és a rendszeres kontroll, hiszen a pajzsmirigy időben felismert elváltozásai kezelhetők – derült ki az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem idei utolsó előadásán, amelyen dr. Pusztai Péter endokrinológus, a Budai Egészségközpont szakorvosa a többi között a jódhiány és a golyva kialakulásának kapcsolatába is beavatta az érdeklődőket.

A pajzsmirigy a pajzsporc és a gégefő környékén található, nehezen kitapintható, megnagyobbodott állapotában azonban zavarhatja, vagy akár akadályozhatja is a nyelést és a légzést. Bár a kisebb mértékű göbösödés nem jelent egészségügyi kockázatot, ilyenkor is érdemes elvégezni egy egyszerű laborvizsgálatot – kezdte a pajzsmirigyről és annak betegségeiről szóló ismertetőjét dr. Pusztai Péter az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem ez évi utolsó előadásán.
A Budai Egészségközpont endokrinológus szakorvosa elmondta, hogy a pajzsmirigy betegségeivel kapcsolatban először a strúma, vagy a golyva szóra gondolunk, ami a pajzsmirigy megnövekedését jelöli. Ez lehet normális: ilyenkor a pajzsmirigy azért lesz nagyobb, hogy képes legyen ellátni hormonokkal a szervezetet, ahogyan elképzelhető a hormontúl-, illetve alultermelés is. Nagyon ritkán előfordul differenciált és nem differenciált pajzsmirigy-karcióma, míg a harmadik nagy betegségcsoport a pajzsmirigy gyulladása, ami vagy szubakut, azaz akár egy nátha következményeként is kialakulhat, vagy krónikus, ami tulajdonképpen egy autoimmun gyulladás.
Vizsgálati módszere meglehetősen egyszerű, vérvételt követően elegendő az agyalapi mirigy által termelt TSH (receptorellenes antitest), illetve a T3 és T4 hormonszintet ellenőrizni. Jól alkalmazható az ultrahang-, valamint a még részletesebb eredményt biztosító izotópvizsgálat. Daganat gyanúja esetén a következő lépés a vékonytű-biopszia, aminek segítségével kimutathatók a göbökben található rákos sejtek.
Funkcionálisan létezik alul- (hypothyreosis) és túlműködés (hyperthyreosis). Előbbi jelei nem igazán markánsak, idetartozik az anyagcsere lassulása, az érdektelenség, a fáradtságérzet, az aluszékonyság, a szorulás, a fázékonyság és az elhízás. Előrehaladott állapotban jelentkezik az arcpuffadás, a hajhullás és a testen megjelenő ödéma. A laborvizsgálat alulműködés esetén magas TSH és alacsony T hormonértékeket mutat.
Ennek ellentettje a jellegzetes szemkidülledéssel, arcpírral, kettős látással, idegességgel, szapora pulzussal, álmatlansággal és jó étvágy melletti fogyással jelentkező pajzsmirigy-túlműködés. A gyulladás alacsony TSH, illetve magas T hormonszinttel jár együtt.
A pajzsmirigy betegségeinek megelőzésében, gyógyításában a jód játszik főszerepet, ezt az elemet ugyanis elsősorban a pajzsmirigy raktározza el. Sajnos, a klórozás jelentősen csökkenti a víz természetes jódtartalmát, így pusztán a csapvízből nem jutunk a szükséges mennyiséghez (napi 150 µg). A jódhiány eredménye, hogy a pajzsmirigy nem tud megfelelő mennyiségű hormont előállítani, ezért megnő – a kórkép a magyarok mintegy húsz százalékát érinti –, ami tehát nem jelent feltétlenül funkcionálisan rossz működést.
Érdekesség, hogy az Alpokban rendkívül gyakori a golyvásodás, a jellegzetes jódli állítólag ennek köszönhető, hiszen a hangszálakat nyomó pajzsmirigy megváltoztatja a hangszínt. Nem véletlen, hogy Svájcban 1827 óta jódozzák a sót, emellett a hiányállapotot jódtablettával és jódcseppel is lehet orvosolni. A természetben előforduló élelmiszerek közül a tengerben élő állatok fogyasztása lehet megoldás.
Fontos tudni, hogy vannak olyan zöldségek, amelyek gátolják a jód beépülését. Ilyen a bambuszcsíra, a manióka, a torma, a kelkáposzta, a brokkoli és a kelbimbó, amelyeket éppen ezért nem javasolt nagyobb mennyiségben bevinni a szervezetbe.

Kevesebb szó esik a szelénről, amelyre szintén szüksége van a szervezetnek, napi 20-70 µg bevitele kell ahhoz, hogy jól működjenek a pajzsmirigyhormonokat felépítő enzimek. Megtalálható a brazil dióban, a halakban, a tenger gyümölcseiben, a belsőségekben és a húsokban.
Az életkor előrehaladtával a normális működés mellett is kialakulhat a pajzsmirigy göbösödése. Ha ez meghaladja az egy centimétert, ajánlatos szakember segítségét kérni, illetve évente, félévente eljárni kontrollra.
Zárszavában dr. Pusztai Péter hangsúlyozta: a pajzsmirigybetegségek meglehetősen gyakoriak, tüneteik nehezen azonosíthatók. Éppen ezért ha a pajzsmirigy bármilyen panaszt okoz, vagy kitapinthatóan megnövekedik, a biztonság kedvéért mindenképpen forduljunk orvoshoz!

(m.)