Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Téli tanácsok tüdőbetegeknek

A pollenallergiások az őszi-téli időszakban szó szerint fellélegezhetnek, viszont a krónikus légúti betegségben szenvedőknek ilyenkor egyéb nehézségeket kell leküzdeniük. Az asztmás és a COPD-vel élő betegek téli problémáiról, valamint a tünetek csökkentésének lehetőségeiről dr. Csontos Diánát, a DayMed Kft. gyógyszerészét kérdeztük.

Télen a fűtési szezon és a ködös idő miatt a városokban megnövekszik a légszennyezettség mértéke. Ilyenkor a légúti betegek a fokozódó légúti gyulladás miatt nehezebben kaphatnak levegőt.
„Az asztmásoknak főleg a hideg, száraz levegőn való testmozgás által kiváltott hörgőgörcs elkerülésére kell odafigyelniük, ami asztmás rohammá is fokozódhat” – figyelmeztette az érintetteket dr. Csontos Diána gyógyszerész. A DayMed Kft. munkatársa szerint a tünetek mérsékelhetők, ha a betegek a hidegben történő sportolás előtt használják az asztmagyógyszerüket. Fontos a mozgás előtti bemelegítés és a mozgásintenzitás fokozatos növelése, továbbá ajánlott mozgás közben sállal eltakarni a szájat és az orrot, ezáltal ugyanis felmelegíthető és nedvesíthető a belélegzett hideg, száraz levegő.
A COPD-vel, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel élők körében a téli hónapokban gyakoribbak a betegségükkel összefüggő fellángolások, és hosszabbak az ezekhez kapcsolódó lábadozási idők. Csontos Diána elmondta: ilyenkor nagyobb az esélye szorongásos, depresszív állapot kialakulásának is. A levertséghez hozzájárul, hogy a hideg miatt még kevesebbet tudnak a szabadban mozogni. Mivel a COPD-ben szenvedők télen a nap jelentős részét a lakásukban töltik, ezért különösen fontos, hogy a megfelelő levegőminőség érdekében rendszeresen szellőztessenek otthonukban.
A DayMed szakembere szerint mind az asztmások, mind a COPD-vel élők számára az időjárás-ellenőrzés mellett hasznos lehet a humánmeteorológiai előrejelzések követése is, aminek révén az aktuális orvosmeteorológiai és légszennyezettségi információkról tájékozódhatnak. A légúti betegek a hidegben inkább az orrukon keresztül lélegezzenek, és ilyenkor is mindig tartsanak maguknál hörgőtágítót – ajánlja a szakember. Ha nagyon hideg idő várható, akkor jobb otthon maradni, főként az idősebbeknek.
„Az asztmával és a COPD-vel élők számára az influenza elleni védőoltás is különösen ajánlott” – egészítette ki javaslatait Csontos Diána. A téli időszakban gyakoribbak a hurutos légúti megbetegedések (megfázás, influenza), amelyek nagy tömeget érintenek. Ezek az egészséges ember légzőrendszerét is megterhelik, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőkét pedig még inkább. Ezt szem előtt tartva ők ingyenes influenzavakcinára jogosultak, a védőoltás a háziorvosoktól kérhető.
A Hegyvidéki Önkormányzat a DayMed Kft.-vel közösen ez év októberében indította el a kerületben élő asztmás és COPD-s betegek számára új, ingyenes terápiatámogató programját Fellélegzünk! címmel. A kezdeményezés stabil, nyugodt életvitel kialakításához kívánja hozzásegíteni az asztmás betegeket a rohamok megelőzését célzó terápiával és tanácsadással. Némileg más a feladat a COPD-ben szenvedőknél, hiszen náluk – szakszerű gyógyszeres terápiával és életmódbeli változtatásokkal – a betegség romlásának megelőzése a cél.
A programhoz bárki csatlakozhat, ehhez mindössze egy egyszerűsített jelentkezési lapot kell kitölteni, amely a háziorvosoktól kérhető. A jelentkezés leadását követően mindenki kap egy kezdőcsomagot. Ebben egy tízoldalas tájékoztató található, benne tanácsokkal a két betegséggel kapcsolatban.
A DayMed szakemberei fél év alatt összesen hat alkalommal beszélnek telefonon a résztvevőkkel. A 2015. június 30-ig tartó programra 2014 decemberéig folyamatosan lehet jelentkezni.

d.