Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tilos_a_kerti_egetes

Tilos a kerti égetés

Budapest teljes területén egész évben tilos az avarégetés, a szabály megszegői akár félmillió forintos büntetésre is számíthatnak. A környezetszennyező égetés helyett érdemes inkább komposztálással megszabadulni a zöldhulladéktól, ésaz FKF Zrt. gyűjtői is a kerttulajdonosok rendelkezésére állnak. A cég logójával ellátott műanyagzsákokat a fagyok beálltáig ingyenesen elszállítják a kukák mellől.

A fővárosi közgyűlés határozata értelmében Budapesten tilos a kerti zöldhulladék – ebbe beletartoznak az ágak, a lomb, a lekaszált fű, a gallyak, levelek, növényi szárak és a gyökérmaradványok – szabadtéri elégetése. Ennek betartását a Hegyvidéki Közterület-felügyelet, valamint a polgármesteri hivatal szakirodájának munkatársai ellenőrzik.
A tilalom oka, hogy különösen a nedvessé váló, ráadásul gyakran növényvédő szerekkel is átitatott növényi részek égetése során nagy mennyiségű egészségkárosító anyag, elsősorban szén-monoxid keletkezik.Éppen ezért a főváros ajánlása szerint az avar megsemmisítését elsősorban komposztálással kell megoldani, amihez a Hegyvidéki Önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóanaz idén is ingyenes komposztálókeretek biztosításával járult hozzá.
Ahol helyhiány, vagy más ok miatt erre nincs mód, az FKF Zrt. zöldhulladékgyűjtő zsákjait érdemes használni. Ezekből a hatvanliteres 190, míg a százliteres 230 forintba kerül a cég ügyfélszolgálatán ésa hulladékgyűjtő udvarokban. A zsákok a HÁGÓ Kft. irodájában is beszerezhetők, az eladási ár tartalmazza az elszállítás és a komposztálás költségét.
A fagyok beálltáig – általában december 6-ig –hetente egyszer, előre jelzett időpontban a kizárólag a cég logójával ellátott, a lakóház szemeteséhez lerakott műanyag zsákokatingyenesen elviszi a közszolgáltató.A zsákban csak zöldhulladék lehet, az FKF Zrt. mindenkit kér, hogy ne rakjon bele fenyőféléket és diófaleveleket, gallyakat, mivel ezek magas gyanta-, illetve olaj-és mérgezőanyag-tartalmukmiatt nem komposztálhatók.
Szintén elszállítják a legfeljebb egyméteresre vágott és kötegelt faágakat is, amennyiben ezekre ráerősítenek egy zöldhulladékgyűjtőt. Jó tudni ugyanakkor, hogy a kukák mellett marad a zsák, ha abbaháztartási szemét, esetleg építkezési törmelék kerül.

(-ály)

További információk: www.fkf.hu.