Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


Ujra_megnyitott_a_hegyvideki_karacsonyi_vasar

Újra megnyitott a hegyvidéki adventi vásár

Szikrázó napsütés, kissé csípős idő, díjkiosztásra váró tömeg, ínycsiklandó illatok és igényes portékák sokasága – immár tizenegyedik alkalommal nyílt meg a hegyvidéki adventi vásár. A megszokott, nappal is meghitt hangulatú forgatag ezúttal is néptáncbemutatóval és rajzverseny-eredményhirdetéssel kezdődött.

Advent első vasárnapján nyitott a hagyományos hegyvidéki adventi vásár a Kiss János altábornagy utca Böszörményi út és Margaréta utca közötti szakaszán. A program a Sashegyi Néptánc Együttes fergeteges bemutatójával kezdődött, majd Kovács Lajos alpolgármester köszöntőjével folytatódott, aki elmondta: a tizenegy év alatt sok visszajáró látogatót köszönthetett a vásár, épp azért érdemes újra és újra megszervezni, hogy azok a hegyvidékiek is megismerhessék ezt a karácsonyig tartó nyüzsgést, akik eddig kimaradtak belőle.
„A tizenegyes szám a számmisztikában is kiemelt helyen van, a két egyes találkozása miatt különleges erőt tulajdonítanak neki – tette hozzá az alpolgármester, remélve, ez az erő a tizenegyedik hegyvidéki adventi vásárt is segíti. – Ahogy az adventi koszorún vasárnaponként egyre több gyertya fénye ragyog, s teszi meghittebbé az ünnepvárást, úgy a maga eszközeivel a vásár is segíthet abban, hogy barátainkkal teázva, vagy forralt bort kortyolgatva, beszélgetve, ízléses ajándékokat vásárolva készülhetünk fel az ünnepre.”
Az ebben az évben meghirdetett rajzpályázaton ezúttal a Grimm fivérek Holle anyó című meséjének témakörében küldhették be munkáikat a hegyvidéki gyerekek. A Normafa, az Őzike, a Süni, a Városmajori, a Mackós, a KIMBI, a Zugliget, a Hegyvidéki Mesevár, a Táltos és az Istenhegyi óvodásainak és az Arany, a Kós Károly, a Tamási, a Zugligeti, a Fekete István, a Jókai, a Németvölgyi és a Virányosi iskolásainak szebbnél szebb rajzai a vásár ideje alatt láthatók a pódium falán. A verseny győzteseinek Fonti Krisztina alpolgármester adta át az okleveleket és a jutalmakat.
A rendezvényt szervező Jókai Klub ezúttal is gazdag programot állított össze. Óvodások műsora, játszóház, póni mesefogat, marcipángyurmázás, koncertek éppúgy várják a látogatókat szombatonként és vasárnaponként, mint például állatsimogató, tűzzsonglőrök bemutatója és népdaldélután. A bódék között sétálgatva messziről illatozó csemegék sora csábítja a polgármesteri hivatal melletti területre mindazokat, akik számára az adventi készülődés elengedhetetlen része a vásári hangulat.
Már az első napon megteltek a meleg ételeket, italokat kínáló bódék körüli asztalok, a vasárnapi ebédjüket ott elköltő családok roskadásig pakolták tálcáikat. A gyerekeket persze a kürtőskalács, a gyerekpuncs és hasonló nyalánkságok érdekelték a legjobban.
Akik pedig ajándékot szeretnének vásárolni szeretteiknek, az idén is bízvást találnak megfelelő portékát az igényes választékból. Nemcsak az ország számos pontjáról, hanem a határon túlról, Erdélyből is hoztak árut a kézművesek, kereskedők: szőtt, font, faragott, hímzett, irha-, bőrdíszmű termékeket és ajándéktárgyakat. S persze ne feledkezzünk meg a sok különleges finomságról sem, a sajtokról, mézekről, lekvárokról, erdei és szarvasgomba-csemegékről, füstölt árukról, édességekről, amikből az érdeklődők kóstolót is kaphatnak.

AI