Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Valtozasok_a_parkolasi_szabalyokban

Változások a parkolási szabályokban

A helytelenül a szélvédő mögé helyezett mozgássérültkártya miatt kirótt bírságot a jövőben az okmány bemutatásakor törölheti a parkolási társaság. Változott a kerületi szabályozás is: a kérelem benyújtását követően bizonyos esetekben nem kell megfizetni a mobiltelefonos parkolással kapcsolatos pótdíjat.

Korábban nem szabályozták megfelelően a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának utólagos bemutatását, ezért az egyes kerületek az ilyen esetekben saját hatáskörükben jártak el. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében ezen változtatott a fővárosi közgyűlés, amely a novemberi ülésén úgy határozott, hogy a parkolójegy, valamint a mobiltelefonos parkolási díjfizetés igazolásával megegyező feltételekkel utólag bemutatható a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa.
Erre akkor nyílik mód, ha a kártyát a parkolás megkezdésekor kirakták a szélvédő mögé, azonban az előlapján az érvényesség, valamint a jogosultság igazolása valamely okból nem volt ellenőrizhető – például hátlappal felfelé helyezték ki. A szabályozás Budapest teljes területére vonatkozik.
Változott a XII. kerületi várakozási és védett övezetekről, a várakozási hozzájárulásokról szóló rendelet is. Ha mobiltelefonos parkolási díjfizetés során a gépjármű üzembentartója egy karakter eltévesztésével vagy két karakter felcserélésével adta meg a rendszámot, illetve a zónakódot, a jövőben a gépjármű üzembentartójának kérelmére méltányosságból évente egy alkalommal törölhető az emiatt kiszabott pótdíj.
A kérelmet a pótdíj megállapításának napját követő öt munkanapon belül lehet benyújtani a parkolás üzemeltetőjének ügyfélszolgálatán. Mellékelni kell a mobiltelefonos parkolási díjfizetést igazoló SMS ID-számát, a mobiltelefon számát, amelyről a mobiltelefonos parkolást indították, valamint a fizetési felszólítást.

M.