Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zöldszámon jelezhetjük, ha elhullott kisállatot látunk

A közterületeken elhullott kisállattetemeket a Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából az ATEV Zrt. szállítja el és ártalmatlanítja. A társaság a lakosság bejelentéseit a hét minden napján – munkaszüneti napokon is – az ingyenesen hívható 06/80-630-242-es zöldszámon fogadja, és a bejelentést követő 24 órán belül intézkedik.
„Az önkormányzat a korábbi években is az ATEV Zrt.-vel kötött szerződést, amely maradéktalanul megfelel a feladattal kapcsolatos szigorú törvényi előírásoknak” – mondta el lapunknak Orosz László közterület-hasznosítási ügyintéző, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának munkatársa. A megbízott cég rendszerint lakossági bejelentésre, valamint az önkormányzat útfelügyelőinek jelzésére intézkedik.
A szállítóknak a legtöbb esetben elütött macska vagy kóbor kutya miatt kell kimenniük a megjelölt helyszínre. A vadon élő állatoknak sincs mindig szerencséjük: az óvatlan sünök mellett időnként elővigyázatlan mókusokat, nyesteket, rókákat is el kell szállítani az utakról, és egy esetben vaddisznóbaleset is előfordult már.
„Bár sok macskát, kutyát lehet látni a Hegyvidéken, és az erdei állatok is gyakran bemerészkednek a lakott területekre, ehhez képest szerencsére viszonylag ritkán van szükség az ATEV munkájára” – beszélt a tapasztalatokról Orosz László. Havonta átlagosan négy-öt esetben kell intézkedni, vannak hónapok, amikor csak egy-két bejelentés történik, máskor viszont több a baleset. Általában párzási időszakokban hever több tetem az utak mentén, ilyenkor ugyanis az állatok figyelmetlenebbek, kevésbé érzik a veszélyt.

z.