Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Eredmenyes_hegyvideki_stroke-szures1

Eredményes hegyvidéki stroke-szűrés

A felvilágosító kampányok ellenére Magyarországon továbbra is vezető haláloknak számítanak a keringési megbetegedések. A Hegyvidéki Önkormányzat a SzívSN Országos Betegegyesülettel és a Nemzeti Stroke Ligával közösen stroke- és infarktusprevenciós programot hirdetett. A példaértékű kezdeményezés keretében a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában tartott szűréseken közel kétszázan vettek részt.

Magyarországon a keringési elváltozások népbetegségnek számítanak, a szívelégtelenségben szenvedők száma eléri a 200 ezret. Rajtuk kívül minden negyedik magyar szenved magas vérnyomásban, 300 ezren ritmuszavarban, míg a cukorbetegség a lakosság tíz százalékát érinti. Pacemakerrel, újraélesztő funkcióval rendelkező készülékkel 35 ezren élnek.
Riasztó adat, hogy hazánkban évente 50 ezer új stroke-ost regisztrálnak, ami háromszorosa az EU-átlagnak. Huszonöt százalékuk azonnal meghal, ötven százalékuk súlyos mozgásszervi, illetve szellemi (affázia) korlátozottsággal él tovább, a teljes gyógyulás az esetek mindössze ötödében fordul elő.
Bár a lakosság egészségi állapotát tekintve a Hegyvidék kifejezetten jó helyzetben van – a XII. kerületiek átlagéletkora az egyik legmagasabb az országban –, a keringési betegségek az itt élőket sem kerülik el. Ezért tavaly nyáron az önkormányzat a hosszabb ideje sikeresen működő szűrőszombatokhoz hasonló, kifejezetten a stroke megelőzését, a rizikófaktorok és az infarktus felismerését szolgáló prevenciós programot indított. A kezdeményezés szakmai hátterét a SzívSN Országos Betegegyesület, a Nemzeti Stroke Liga és a vizsgálatoknak helyet adó Határőr úti Kardiológiai Központ biztosította.
Mint a szűrés menetét ismertető Bernáth-Lukács Zsuzsa elmondta, a vizsgálat részletes anamnézisfelvétellel indult, amiben a már tudott betegségekre, a családban esetleg előforduló genetikai érrendszeri elváltozásokra kérdeztek rá. Az ezt követő koleszterin- és a vércukormérés ujjbegyből történt, a vérnyomás értékeléséhez felhasználták a Bayer cég adományát, egy pitvarfibrillációt kimutató készüléket.
Az EKG-készítés után szükség esetén meghatározták a megfelelő terápiás lehetőségeket. A szűrés részeként a központ munkatársai és az egyesület önkéntesei, valamint a megjelent egykori kardiológiai betegek bemutatták a SzívSN programot, és meghívták a résztvevőket a következő előadásra.
Két emberről a szűrésen derült ki, hogy azonnali ellátásra szorul. Egyikük pitvarfibrilláció nevű ritmuszavarban szenved, aminek tünete, hogy a szív pitvara magas frekvenciával remeg, nem tud kiürülni. A pangás alvadék kialakulásához vezet, ami vértelen stroke-ot okozhat. A másik esetben annyira rossz volt a beteg napközbeni pulzusa, hogy a kardiológus azonnal pacemaker beültetését javasolta, amit sikeresen el is végeztek a Kardiológiai Központban.
Mindehhez Völgyesi Krisztina, a Nemzeti Stroke Liga vezetője annyit tett hozzá, hogy az októbertől havonta egy alkalommal megtartott szűrésen közel kétszáz kerületi lakos jelent meg. Beszédes adat, hogy a vizsgálatokat elsősorban a 60 és 80 év közötti nők végeztették el, holott a betegség kialakulása már jóval fiatalabb korban megkezdődik, a stroke-ban szenvedők egyharmada 60 év alatti.
A szűrésen részt vevők nyolcvan százalékánál mértek betegségre utaló magas értékeket, többségük korábban nem részesült semmilyen kezelésben. Az utógondozás a Kardiológiai Központ mellett a Szent János Kórházban működő Neurológiai Központban folyik tovább.
A hegyvidéki eredmények a remények szerint az országos megelőzési kampányok számára is hasznosnak bizonyulnak. Az adatokat a most alakuló Nemzeti Betegfórum is megkapja, ami azért fontos, mert ez a szervezet képviseli a betegegyesületeket a kormánnyal folytatott szakmai egyeztetéseken.
A szervezők a következő időszakban szeretnék az állandóan rohanó, sokat dolgozó, gyerekeket nevelő fiatalabb korosztályt is „becsalogatni” a szűrésre. Az ingyenes program menetéről az érdeklődők a 06/30-601-3008-as telefonszámon Trembeczkyné Árkosy Tímeától kérhetnek bővebb felvilágosítást.

em.