Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fagyos napok, melengető falatok

A csendes januárban, az ébredező farsang idején ezúttal is próbálunk olyan fogásokat ajánlani, amelyekben mindenki talál a kedvére valót.

Sajat_utanpotlasbazist_epit_a_Hegyvidek-YBL

Saját utánpótlásbázist épít a Hegyvidék–YBL

Magabiztosan vezeti csoportját az OB I/B alapszakaszában a Hegyvidék–YBL vízilabdacsapata. A XII. kerületi gárdának az elmúlt két évben az utolsó pillanatokig esélye volt az első osztályú tagság kivívására, így nem meglepő, hogy a most zajló bajnokságban is a dobogón szeretne végezni. Az önkormányzat támogatását élvező egyesület mindemellett legfontosabb feladatának a hegyvidéki vízilabda-utánpótlás kiépítését tekinti. Köllő Attila vezetőedzővel beszélgettünk.

HSE_latvanyos_eredmenyek_a_TAO-bol

HSE: látványos eredmények a TAO-ból

Két évvel ezelőtt vezette be a kormányzat a társaságiadó-kedvezmény (TAO) rendszerét, ami lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, hogy adójuk egy részével hozzájáruljanak az egyesületek látványsportágakkal foglalkozó utánpótlás-szakosztályainak működéséhez. A Hegyvidék SE az előző bajnoki évben 44 millió, a jelenlegiben 27 millió forint támogatáshoz jutott.

Növények mesterséges fényben

Az év legsötétebb időszakát éljük, és ezt nemcsak mi vesszük észre, hanem szobanövényeink is látványosan reagálnak rá. Növekedésük lassul, gyakran le is áll, leveleik sárgulnak, és ha fejlődnek, akkor is halvány, megnyúlt hajtásokat nevelnek. De még ebben a helyzetben is van segítség: a mesterséges megvilágítás.

Eredményes hegyvidéki stroke-szűrés

A felvilágosító kampányok ellenére Magyarországon továbbra is vezető haláloknak számítanak a keringési megbetegedések. A Hegyvidéki Önkormányzat a SzívSN Országos Betegegyesülettel és a Nemzeti Stroke Ligával közösen stroke- és infarktusprevenciós programot hirdetett. A példaértékű kezdeményezés keretében a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában tartott szűréseken közel kétszázan vettek részt.

A Hegyvidék régi földmérési jelei (8.) - És még mi van a lábazatokban...?

Akár városi sétáink, akár erdei-mezei kirándulásaink során gyakran találkozhatunk a földmérők munkájának tárgyi jeleivel. Sokszor nem is sejtjük, mibe botlottunk bele, s gyakran azok sem tudják, mekkora várostörténeti értékek e tárgyak, akiknek feladatuk lenne, hogy ápolják és megvédjék ezeket. Ma véget érő sorozatunk ilyen földmérési jelekről szólt.

Elvarázsolták Indiát a Csillagszeműek

Kéthetes indiai turnén vett részt a hegyvidéki székhelyű Csillagszemű Táncegyüttes. Az út során a táncosok tömegeket kápráztattak el műsorukkal, olyannyira, hogy a közönségből többen kedvet kaptak külön kurzuson elsajátítani a magyar néptáncot. Az utazásról – amelynek költségeihez a Hegyvidéki Önkormányzat is hozzájárult – az együttes vezetőjével, Timár Böskével beszélgettünk.

Esterházy Jánosra emlékeztek

Hommage a' gróf Esterházy címmel a Pozsonyi Magyar Galéria festmény- és grafikai gyűjteményéből nyílt kiállítás a hegyvidéki polgármesteri hivatal folyosógalériáján. A megnyitón hangzott el a bejelentés, hogy tavasszal a Gesztenyés kertben szobrot állítanak a mártír politikus emlékére.

Hegyvidéki diák sikere Ausztriában

Jánka Eszter nyerte az ENSZ nemzetközi ifjúsági rövidfilmpályázatának fődíját. Az elismerést Bécsben, a világszervezet ottani székhelyén vette át. A versenyt az ENSZ tájékoztatási szolgálata és a This Human World elnevezésű osztrák emberi jogi filmfesztivál szervezte. A díjátadó után kérdeztük a Budapesti Német Iskola tizenegyedikes tanulóját.

Angyali ajándékok rászoruló hegyvidéki családoknak

Ismét összefogtak a hegyvidéki polgárok, hogy karácsonykor közösen ajándékozzák meg a nehezebb körülmények között élő XII. kerületi családokat. Az önkormányzat szervezésében és a CBA támogatásával immár második alkalommal meghirdetett „Az angyalok a Földön járnak” adománygyűjtő akció keretében az óvodákban, iskolákban, illetve az adventi vásáron leadott játékokból és tartós élelmiszerekből összeállított több mint négyszáz ajándékcsomagot a MOM-ban vehették át a rászorulók.

Csökkenő lakossági terhek januártól

Idén is számos változással köszöntött be az új év. Ezek közül a legfontosabb a lakásfenntartással kapcsolatos költségek jelentős csökkenése, amire huszonkét éve nem volt példa Magyarországon. További fontos újdonság az iskolák állami kezelésbe vétele, valamint a járási rendszer elindulása.

Betlehem kelt életre a Márvány utcában

Évről évre közös betlehemezéssel várják a karácsonyt a Márvány utca 29. lakói. Az évtizedek alatt összekovácsolódott közösségről, ünnepváró programjukról a ház közös képviselőjével, Tihanyi Gáborral beszélgettünk.

„A gyerekek mosolya a legnagyobb dicséret”

Az önkormányzat képviselő-testületének döntése értelmében legutóbb Szick Zsuzsanna vehette át a Gyermekjóléti Alapellátásért Díjat. A Svábhegyi Bölcsőde helyettes vezetője a kisgyermekek érdekében végzett másfél évtizedes nevelőmunkája elismeréseként részesült a szociális szférában adható legmagasabb hegyvidéki kitüntetésben.

A_sokadik_karacsony_utan

A sokadik karácsony után

A XII. kerületben élő idősek között is sokan vannak, akiknek csak a gondozónők kívánnak boldog születésnapot, névnapot vagy kellemes ünnepeket. Szokoli Erzsébetet, a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ helyettes vezetőjét arról kérdeztük, miként óvják meg az idősek testi-lelki komfortérzetét.

Az önkormányzat továbbra is támogatja az ELTE-gyakorlóiskolát

Indulatoktól, könnyes vagy hangos kifakadásoktól sem volt mentes az a fórum, amelyen több száz szülő, pedagógus és diák vett részt, hogy megtudja, mi lesz a sorsa az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskolának. A fórumon Mezey Barna, az ELTE rektora, Király Miklós, a jogi kar dékánja és Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere kapta a legtöbb kérdést, de ismertette álláspontját Fodor Gábor tankerületi vezető és Mesterházy Ferenc, az iskola igazgatója is.

Parkolási engedélyek

Megkezdte a 2013-ra szóló ingyenes lakossági várakozási hozzájárulások kiadását az önkormányzat. Az igénylőket érkezési sorrendben fogadják a polgármesteri hivatalban. Érdemes mielőbb átvenni az engedélyt, hiszen a 2012-es hozzájárulások január 31-ig használhatók.