Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
HSE_latvanyos_eredmenyek_a_TAO-bol

HSE: látványos eredmények a TAO-ból

Két évvel ezelőtt vezette be a kormányzat a társaságiadó-kedvezmény (TAO) rendszerét, ami lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, hogy adójuk egy részével hozzájáruljanak az egyesületek látványsportágakkal foglalkozó utánpótlás-szakosztályainak működéséhez. A Hegyvidék SE az előző bajnoki évben 44 millió, a jelenlegiben 27 millió forint támogatáshoz jutott.

A Hegyvidék SE (HSE) a látványsportágak közül jelenleg a vízilabdával és a labdarúgással foglalkozik, és külső szponzoráció híján igyekszik a lehető legjobban kihasználni a TAO által biztosított lehetőségeket. Kovács János, az egyesület ügyvezető elnöke elmondta, hogy a 2011–2012-es bajnoki szezont megelőzően a vízilabda- és a labdarúgó-szövetség összesen 44 millió forintot szavazott meg a HSE utánpótláscsapatainak.
Legalább ekkora eredmény, hogy a helyi cégek fantáziát láttak az elindított programokban, és a megítélt keretösszeg erejéig felajánlották adójuk egy részét az egyesület számára. A sikerhez az önkormányzat együttműködésére is szükség volt, hiszen a tízszázalékos előírt önrészt a kerület bocsátotta a HSE rendelkezésére.
„Nagy segítséget jelentett, hogy Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester személyesen hívta fel a kerületben működő vállalkozások figyelmét arra, miképpen segíthetik munkánkat a TAO-n keresztül. Ennek is köszönhető, hogy már az első évben jelentős összeghez jutottunk, amit a sportolási lehetőségek bővítésére, edzői díjakra, sportlétesítmény-bérlésre, sportfelszerelések vásárlására és edzőtáborozásokra fordítottunk” – foglalta össze az előző bajnoki évad pályán kívül elért eredményeit Kovács János.
Tavaly ősszel immár a második évaddal folytatódott az utánpótlásprogram, a vízilabda-szövetség ismét közel 10 millió forintot szavazott meg a XII. kerületi egyesületnek, az MLSZ ugyanakkor az új szabályozások miatt az alacsonyabb korosztályoknak országos szinten lényegesen kisebb támogatási keretet biztosított. Ez az oka annak, hogy a HSE a jelenlegi szezonban a korábbi TAO-támogatásnál kevesebbel gazdálkodhat.
„Az előző év után ez komoly érvágást jelent, de még így sem panaszkodhatunk, hiszen a tizenhét millió forint arra mindenképpen elég, hogy fenntartsuk a megkezdett programjainkat” – hangsúlyozta az ügyvezető elnök, aki kiemelte, hogy míg egy esztendővel ezelőtt több részletben folyt be a támogatás, ezúttal már decemberben le tudták hívni a teljes keretet. Hozzátette: a TAO bevezetése látványos eredményeket hozott a hegyvidéki sportéletben, hiszen ennek köszönhető a HSE vízilabda-szakosztályának megalapítása, míg az utóbbi időszakban sikert sikerre halmozó női labdarúgócsapat gerincét a társasági adóból jelentős forráshoz jutó utánpótláscsapatok legjobbjai alkotják.
A következő években ráadásul további előrelépésre lehet számítani, a TAO rendszerét ugyanis a kormányzat a remények szerint legalább 2016-ig fenntartja. Éppen ezért az egyesület gőzerővel dolgozik az új programokon, amelyek tervét márciusig kell leadnia a sportszövetségeknek.

knp.