Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsuló okmányügyintézés

A kormány Magyary-programjának egyszerűsítési célkitűzéseihez kapcsolódóan idén tovább csökkennek az ügyfelek adminisztratív terhei. Egyszerűbben, rövidebb határidővel, így kényelmesebben lehet hozzájutni egyes okmányokhoz: az útlevelek például január 1-je óta az eddigi 30 nap helyett már 20 nap alatt elkészülnek. Emellett továbbra is megmaradt a soron kívüli (7 napos), a sürgősségi (3 napos), valamint az azonnali, a 24 órán belüli útlevéligénylés lehetősége, akár még hétvégén is.
Szintén az év elejétől lehetővé vált az összevont, adattartalmában megújult erkölcsi bizonyítvány igénylése, illetve eredetiségének ellenőrzése az interneten keresztül. Az új, úgynevezett webes ügysegéd segítségével az erkölcsi bizonyítvány státusza is ellenőrizhetővé vált, így például az is, hogy a felhasználót az igénylés óta sem tiltották-e el a közügyektől, vagy bizonyos szakmák gyakorlásától.
A tervek szerint februártól a személyi igazolvány elvesztését, ellopását, megsemmisülését is be lehet jelenteni elektronikus úton, valamint kezdeményezhető annak pótlása, ha az adatokban nem történt változás. A jogosítványt és a lakcímkártyát már jelenleg is lehet pótolni Ügyfélkapu-hozzáféréssel.
Számos járműigazgatási eljárás is egyszerűsödik. A jármű tulajdonjogában történt változásról várhatóan már a jövő hónaptól interneten is bejelentést tehet a régi tulajdonos, illetve a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonását, annak meghosszabbítását, valamint az ismételt forgalomba helyezését is el lehet majd intézni otthonról. Illeték vagy díj fizetését is lehetővé teszik interneten keresztül, banki átutalással vagy bankkártyás fizetéssel.

sz.