Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A hideg időjárás veszélyei

A tapasztalatok szerint a január és a február az év két leghidegebb hónapja, nem ritka, hogy nappal sem kúszik mínusz öt-tíz fok fölé a hőmérő higanyszála. A fagyos időjárás és a jeges utak különösen az idősek számára jelentenek veszélyt, ezért az önkormányzat arra kér mindenkit, hogy a nagyobb baj elkerülése érdekében fokozottan figyeljen a szomszédságában élő nyugdíjas, illetve nehezen mozgó emberekre.
Előfordulhat, hogy az idősek takarékosságból, vagy anyagi helyzetük miatt a legnagyobb fagyokban sem tartják melegen lakásukat. Éppen ezért ha gyanús jeleket tapasztalunk – otthon tartózkodó ismerősünk sötétedés után a szokásoktól eltérően nem kapcsol lámpát, nem füstöl a kéménye, vagy éppen elmarad a szokásos esti tévézése –, mindenképpen csengessünk be hozzá.
Amennyiben nem nyit ajtót, a biztonság kedvéért hívjunk segítséget, hiszen télen könnyen előfordulhat, hogy valaki saját, fűtetlen lakásában hűl ki. Bár a kerületi gondozási központok igyekeznek felkutatni a rászorulókat, csak azokon tudnak segíteni, akikről tudomást szereznek – ezért lényeges az ismerősök, rokonok, szomszédok jelzése, hiszen e nélkül sokakhoz nem jutnának el.
Mindezek mellett az önkormányzat biztosítja az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés folyamatosságát, valamint kiterjeszti a szociális gondoskodás rendszerét. Utóbbi része, hogy indokolt esetben a kerület melegedőhelyek létesítésével segíti az arra rászorulókat. Lényeges, hogy figyeljük a közszolgálati és a helyi média híradásait, és az ezekben megjelenő felhívásokat lehetőség szerint tartsuk be!
Szintén a balesetek megelőzését szolgálja a járdák síkosságmentesítése, ami alapesetben a csatlakozó ingatlan tulajdonosának, legtöbbször az érintett társasház lakóközösségének feladata. Ez alól kivételt jelent, ha az épületben üzlet működik, ilyenkor ugyanis nyitvatartási időben a bolt használójának kell gondoskodnia a jég és a hó eltakarításáról.
A síkosságmentesítést lehetőség szerint reggel 8 óráig kell elvégezni. Amennyiben ez elmarad, a bekövetkező sérülésekért, anyagi károkért az ingatlan tulajdonosa, illetve kezelője felel. A síkosságra, a jegesedésre vagy a jégcsapokra figyelmeztető táblák kihelyezése nem mentesít a kártérítési kötelezettség alól!
Jó tudni, hogy a növényzet védelmében tilos nátrium-klorid tartalmú anyagot, például közönséges konyhasót használni síkosságmentesítésre. Helyette kalcium, illetve acetát alapú jégoldók, valamint kvarchomok és zeolit alkalmazása javasolt.

(m.)

Indokolt esetben hívható telefonszámok

XII. kerületi rendőrkapitányság: 457-5690

Hegyvidéki Önkormányzat: 213-1184

Közterület-felügyelet: 30/623-9973