Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Novenyek_mesterseges_fenyben1

Növények mesterséges fényben

Az év legsötétebb időszakát éljük, és ezt nemcsak mi vesszük észre, hanem szobanövényeink is látványosan reagálnak rá. Növekedésük lassul, gyakran le is áll, leveleik sárgulnak, és ha fejlődnek, akkor is halvány, megnyúlt hajtásokat nevelnek. De még ebben a helyzetben is van segítség: a mesterséges megvilágítás.

Ha a dísznövénykertészetéről ismert Hollandia felett repülünk éjszaka, akkor a sötét tájban elszórtan elhelyezkedő, ragyogó négyszögeket látunk. Fényük elnyomja a falvak és városok fényét is, néhol olyan sűrűn borítják a talajt, hogy szinte világító szőnyeggé olvadnak össze. Ezek a fényfoltok a mesterségesen megvilágított üvegházak, ahol a jellemzően hosszú trópusi nappalokhoz szokott növények élnek és virulnak – a szó szoros értelmében. Az üvegház nemcsak a németalföldi klímától védi meg őket, de a fényhiány pótlására is lehetőséget ad.
Nálunk a mesterséges megvilágításról inkább csak a pincék rejtekében nevelt indiai vadkenderről szóló rendőrségi hírekben esik szó, pedig szobanövényeink is meghálálnák a fénypótlást. A növények számára az ideális fény a napból származik. Ennek színösszetétele biztosítja a megfelelő fejlődést, anyagcserét, és ez aktiválja számtalan a növekedés és a szaporodás szabályozásához elengedhetetlenül fontos hormon működését. A legjobb tehát az lenne, ha a napfényt megközelítő tulajdonságú fényt tudnánk biztosítani, ám erre még komoly anyagi befektetés mellett is csak kevés lehetőség adódik.
A háztartásokban leggyakrabban használt hagyományos izzólámpák fénye csak csekély mennyiségben tartalmazza a növények számára legfontosabb kék és vörös színű fényt. Ezért, bár szinte minden lakásban ezek a fényforrások égnek, a növények szempontjából nem sok hasznot remélhetünk tőlük. A halogén izzók kicsit drágábbak és takarékosabbak. Az általuk kibocsátott fény kékes árnyalatú, ami már jótékonyabb lehet, de egymagában nem pótolja a napfényt. Mindenképen kell mellé vörös fényt kibocsátó lámpa is. Ilyen lehet például a LED fényforrás.Novenyek_mesterseges_fenyben2
A kifejezetten növények megvilágítására tervezett LED lámpák – különböző arányban, de – egyszerre tartalmaznak kék és vörös fényt emittáló diódákat, csak sajnos még elég drágák. A szobanövények igényeinek kielégítésére még szerény fogyasztásuk figyelembevételével sem ajánlhatók.
Köztes megoldást jelenthetnek a fénycsövek, amelyek a töltettől függően más-más fény kibocsátására képesek. Elég elmenni egy díszállat-kereskedésbe, ahol fénycsövek tucatjai állnak rendelkezésre az akvárium növényeinek megvilágításától a délszaki származású hüllők számára kifejlesztettekig. Ezek között vannak kifejezetten a növények növekedését serkentő változatok is, amelyek a trópusi erdő aljnövényzetében, vagy a félsivatagi részeken uralkodó fényviszonyokat utánozzák. A legjobb hatás a fénycsövek kombinációjával érhető el.
Persze a növények fényigénye is alapvetően különbözik. Az életét verőfényes napsütésben töltő datolyapálma egészen más fényben fejlődik szépen, mint a közvetlen napfénytől elzárva, a trópusi erdők aljnövényzetében élő begónia, vagy monsztera.
Más fénymennyiséget igényel egy olyan növény, amely a trópuson él, ahol év közben alig változik a napsütéses órák száma, és mást egy mérsékelt övi, ahol nyáron kétszer annyi napsütés van, mint télen. A fény hiányának elviselésében is különböznek a növények, van, amelyik érzékenyen reagál, és télen „megmagyarázhatatlan” módon elpusztul, más fajok látszólag károsodás nélkül vészelik át a fényszegény hónapokat.
Összegzésképpen: a szakemberek véleménye abban mindenképpen megegyezik, hogy otthon nem alkalmazhatók a kertészetekben jól bevált különleges (nagy nyomású nátrium-, vagy higanygőz) lámpák, viszont a növényekre jótékonyan hat, ha több különböző típusú, eltérő tulajdonságú világítótest fénye éri őket. Így a fény összetételének olyan palettája alakulhat ki, amit a legtöbb és legkülönbözőbb igényű növény is hasznosítani tud. Ne dobjuk el tehát a hagyományos izzókat, csak esetleg tekerjünk be melléjük egy halogént és egy kompakt fénycsövet is!
És ha növényeink egymás mellett töltik a téli hónapokat, vagy olyan szerencsések, hogy floráriumban élhetnek, akkor esténként néhány órára speciális fénycsöves megvilágítással is kedveskedhetünk nekik. A megvilágítás azonban nemcsak a fotoszintetizáló szervezetekre hat, a fény – különösen a napfényhez hasonló fény – az emberi szervezet szempontjából is kedvező, feszültségoldó, pihentető hatású.

(Barta)